Samtyckeslagen blir verklighet

Regeringen har klubbat igenom förslaget om att skärpa sexualbrottslagen. Fler handlingar blir olagliga, straffen skärps och en samtyckeslag införs.

Den första juli i år börjar den nya samtyckeslagen att gälla.
Den första juli i år börjar den nya samtyckeslagen att gälla.

Från och den den första juli i år blir det olagligt att ha sex med någon som inte uttryckligen sagt ja eller visat att den vill delta, detta genom den så kallade samtyckeslagen.

Tidigare krävdes det att gärningsmannen använt sig av våld, hot eller utnyttjat offrets utsatta situation för att hen skulle kunna dömas till våldtäkt. Nu krävs alltså bara att offret i fråga inte deltagit frivilligt. När domstolen dömer frivillighet kommer de ta hänsyn till om offret genom ord, handling eller på annat sätt visat att hen inte vill delta.

Dessutom föreslår regeringen två nya brott, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt ofredande, med ett fängelsestraff på upp till fyra år. Oaktsamhetsbrotten grundar sig i att det inte finns uppsåt, det vill säga att gärningsmannen inte haft som avsikt att utföra dessa brott men inte heller hört med offret om hen faktiskt vill delta i sexet.

Dessutom höjs det kortaste fängelsestraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs från fyra år till fängelse i fem år.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget