Så mycket mer än fastan – så maxar du ramadan

"Alla skulle må bra av en månad som ramadan", säger Sarah Delshad.
"Alla skulle må bra av en månad som ramadan", säger Sarah Delshad.

I söndags kväll började årets ramadan. Läget har pratat med Sarah Delshad, grundare av Muslimska feminister, som ger de bästa tipsen inför fastemånaden.

Under ramadan avstår många muslimer från att äta, dricka och ha sex medan solen är uppe. Men fastan är inte allt och det är inte alla som fastar.

– Vissa fastar hela månaden, vissa fastar litegrann och vissa har aldrig fastat, säger Sarah Delshad, journalist och grundare av plattformen Muslimska feminister. För mig är ramadan ett tillfälle att vara tacksam för mina privilegier, att jag har min hälsa och att jag har mat på bordet.

Det är också en månad för att vara medveten om sin omvärld, att blicka inåt och ta ansvar för det man sänder ut.

– Det kan vara små saker som att möta en människas blick på stan, vara extra noga med sopsorteringen eller ge lite mer till välgörenhet, säger Sarah Delshad. Jag försöker se det lilla och inte måla upp det till något allt för stort.

Ramadan är en av islams fem grundpelare och firas av miljontals muslimer världen över. Den heliga månaden pågår i trettio dagar och avslutas med en stor fest, eid al-fitr.

– Då träffas oftast familjer och släkt för att umgås och äta mat, säger Sarah Delshad.

Samtidigt upplever Sarah Delshad en tystnad från omvärlden. Ramadanrea och ramadanskyltning har ännu inte nått svenska butiker.

– Jag hade önskat lite mer ståhej kring ramadan, säger Sarah Delshad. Företagen skulle kunna vara mer lockande och bjussiga.

Men i en samtid av konstant stress, mycket skärmtid och konkurrens mellan människor kan det vara skönt att få tillfälle att varva ner.

– Allt snurrar så fort för människor idag, säger Sarah Delshad. Det ska gå framåt och uppåt i karriären eller skolan, så jag tror att alla skulle må bra av en månad som ramadan.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget