Så fungerar det franska valet

Vallokal i Marseille
Vallokal i Marseille

Det franska presidentvalet går av stapeln söndag den tionde april. Men hur fungerar valsystemet och vilka är kandidaterna? Läget undersöker saken.

Det franska valsystemet skiljer sig från vårt. Istället för ett val som i Sverige är det två val. Nu på söndag hålls den första valomgången. Där får alla franska medborgare över 18 år rösta på en presidentkandidat som representerar ett parti. Om ingen av kandidaterna får egen majoritet hålls en andra omgång två veckor senare. För att få egen majoritet krävs över 50 procent av rösterna, något som hittills aldrig inträffat.

I den andra valomgången ställs dem två kandidater som fått flest röster mot varandra. Väljarna röster på den kandidat som de tycker bäst om. Den som vinner blir president och därmed även statschef, militärens överbefälhavare och ansvarig för att utse landets ministrar.

Men vilka är kandidaterna?

I år är de tolv stycken. Läget listar dem fem populäraste.

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Macron är frankrikes nuvarande president och leder även i dem senaste opinionsundersökningarna. Han tillhör det liberala partiet La République En Marche!. Partiet är mycket positivt inställt till EU. Enligt många fransmän ses han som det trygga mitten alternativ.

Marine Le Pen

Marine Le Pen
Marine Le Pen

Le Pen ligger idag på andra plats i opinionsundersökningarna. Hon tillhör det nationalistiska och högerpopulistiska partiet Rassemblement National. En av deras viktigaste frågor är att minska invandringen. I förra valet stod det mellan henne och Macron, men många fransmän ansåg Le Pen vara för extrem.

Jean-Luc Mélenchon

Jean-Luc Mélenchon
Jean-Luc Mélenchon

Mélenchon är den tredje största kandidaten i opinionsmätningarna. Hans parti La France Insoumise ligger på den yttersta vänsterkanten. De är emot EU och driver starkt frågan att sänka levnadskostnaderna för fransmännen.

Eric Zemmour

Eric Zemmour
Eric Zemmour

Zemmour är på fjärde plats i opinionsundersökningarna med sitt parti Reconquête. Han är sedan tidigare känd som tv-personlighet och debattör. Hans driver en populistisk och extremhöger politik. Zemmour har flertalet gånger dömts för hets mot folkgrupp och han väcker en stor uppmärksamhet med sin hårda retorik.

Valérie Pécresse

Valérie Pécresse
Valérie Pécresse

Pécressse ligger idag på en femte plats i opinionsundersökningarna och tillhör partiet Soyons Libres. Hon driver en moderat högerpolitik, Pécresse önskar lönehöjningar på tio procent, en stramare migrationspolitik och förändringar i läroplanen. De franska eleverna behöver mer undervisning i matematik och franska, enligt henne.

Men hur ligger kandidaterna till?

Det här visar den senaste opinionsundersökningen från den åttonde april.

Foto: Rosa Ingemarsson
Ämnen i artikeln
Mer om: Valet i Frankrike
Mer från: Nyheter
Mer från Läget