Romantisk uppvaktning - en förlorad sed?

Nu är det vår. Djuren parar sig. Men hur går vi människor egentligen tillväga?

Blir du ofta kär och hamnar i dilemmat hur du ska visa ditt intresse? I historiska kärleksfilmer är det alltid mannen som uppvaktar kvinnan. Ryan Gosling kämpar för Rachel McAdams. Richard Gere krigar för Julia Roberts. När kvinnor idag utgör hälften av alla studenter, doktorander och lektorer, betyder det att även tjejen har förfogandet att bjuda ut sin kärlek på dejt? Bjuder vi fortfarande upp till dans, eller är romantisk uppvaktning en förlorad sed? Vi frågar ungdomar på stan om deras erfarenheter.

- Normer gör att det är killar som frågar. Tjejer som frågar verkar ofta mer klängig och på, säger Lisa, 18 år och Alice, 19 år som studerar på Viktor Rydberg.

Lisa och Alice berättar att de tycker att tjejer som tar initiativ framställs på sociala media som ”needy”. Ordet ”needy” är ett slang som betyder att en tjej är för tillgänglig för en kille, berättar dom. De konstaterar att det egentligen borde vara mer jämställt. Tjejer ska kunna fråga en kille om han vill hänga utan att det ska tolkas som klängigt. Sandra en annan tjej som också pluggar på Viktor Rydberg, menar att det är lättare att bjuda ut på dejt utomlands.

- Jag har bjudit en kille indirekt utomlands för det har känts bättre. Om han svarar nej så skulle jag ändå inte träffa den killen, säger Sandra, 18 år.

Kajsa som är 20 år och gått ut gymnasiet tror inte att könet avgör om vem som frågar ut, utan snarare personlighetstyper. Det var Kajsa som tog intiativ till förhållandet med hennes pojkvän Anders, 17 år.

- Jag tycker det är bra om tjejer frågar ut! Det är standard att killar alltid frågar ut så förstår att det är svårt ibland för tjejer att fråga, säger Anders.

15 åringarna Hampus Wachtmeister, Erik Nicander och Fabian Ramel anser att killen bör känna sig lyckligt lottad om tjejen som de gillar frågar ut en på dejt. Däremot anser de att allt beror på på tillfälle.

- Det beror på tjejens bakgrund. Om hon är lika lätt med andra killar så är det inte lika attraktivt, säger Hampus.

På 1800-talet i Rumänien sjöng männen en så kallade serenad för att förföra sin kvinna. Idag är det en sällsynt handling. Erik berättar hur hans generation visar intresse inför tjejer.

- Jag ger henne uppmärksamhet. Till exempel genom att bjuda på cigg, säger Erik Nicander.

Foto: Lisa, 18 år och Alice, 19 år anser att dagens dejtingskultur borde förändras.
Foto: Anders, 17 år och Kajsa, 20 år hittade varandra tack vare att Kajsa tog initiativet.
Mer om: Kärlek
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget