Beyoncés världspremiär

Renaissance World Tour. Foto: Deniz Boyraz

Under onsdagskvällen inleddes världspremiären av Beyoncés Renaissance World Tour. Fans reste världen över för att se hennes första solo turnering på sex år.

 –Det var värt varenda krona, säger Beyoncé- fanset Itay.

Beyoncés första framträdande.
Beyoncés första framträdande.

Det är världspremiär på Beyoncés Renaissance World Tour i Friends Arena. Det höga trycket på biljetterna gjorde så att en konsert blev till två och arenan är fullsatt. De exalterade fansen börjar bli rastlösa av det otåliga väntandet.

Musik spelas som talar om att det börjar närma sig men att de inte riktigt är dags ännu, tills det faktiskt är det. Det tystnar, lamporna släcks och alla ställer sig upp en efter en och jublar. Plötsligt åker Beyoncé upp genom golvet på scen och inleder världsturnén med låten ”Dangerously in love” från gamla bandet Destiny’s Child.

–Jag ser bekanta ansikten, människor som har rest väldigt långt för att se den här showen i natt. Ni hade kunnat vara var som helst i världen i natt, men ni valde att vara här, säger Beyoncé på scen.

Beyoncé blir känslosam

Vid konsertens start blir Beyoncé sentimental när hon kollar på fansen i publiken. Rösten brister och hon håller tillbaka tårarna. Hon sjunger ”I love you” och någonting säger att hon faktiskt menar det.

Under kvällens gång spelas nya låtar från albumet Renaissance som släpptes i fjol. Låtar som ”PURE/HONEY” och “Heated” spelas och även tidiga klassiker som ”Crazy in love” och ”Partition”.

Fansen dansar och sjunger med

Stämningen är hög i Friends Arena. Folk står upp och dansar tills benen gör ont och sjunger så länge rösten håller. Beyoncés Renaissance Tour är präglad av House music, en genre som föddes i Chicagos gayklubbar på 80-talet. Dansare voguar på scen, går catwalks och posar.

Beyoncé och hennes dansare voguar på scen.
Beyoncé och hennes dansare voguar på scen.

Efter tre timmar börjar konserten närma sig sitt slut. Glitter skjuts ut ur kanoner och fansen jublar medan Beyoncé svävar över dem i publiken i en lång silvrig klänning.

–Jag hoppas att ni hade jättebra kväll! Jag vet att jag hade det. Jag är så glad över att jag kunde förverkliga Renaissance och fick dela den med er, säger Beyoncé till publiken.

När konserten är över sitter de som inte vill att kvällen ska ta slut kvar på läktarna.

Kvällen närmade sig sitt slut.
Kvällen närmade sig sitt slut.

Hur mådde fansen innan konserten?

Systrarna Fajo, 20 till vänster och Ayan, 23, till höger.
Systrarna Fajo, 20 till vänster och Ayan, 23, till höger.

Folk kommer förberedda inför onsdagskvällens världspremiär och det finns en tydlig klädkod. Människor är uppklädda i paljetter i silver, glitter, knähöga stövlar, denim och cowboyhattar. Kvällens tema är Beyoncés Renaissance album.

Systrarna Fajo, 20 och Ayan, 23, är exalterade och väntar på några kompisar utanför arenan.

–Det som gör att Beyoncé sticker ut för mig är att hon är en felfri artist. Hon vet hur man sjunger, dansar och hur man levererar en show, säger Fajo.

Blir ni lika taggade när det är lokala artister som uppträder?

–För det första så jämför sig ingen av dem med Beyoncé. Jag menar, jag blir taggad när jag ska se svenska artister också, precis som när jag blir taggad när jag ska se en vanlig artist vart som helst i världen. Men Beyoncé, det är som att se Rihanna, de är A-listers, säger Fajo.

Ayan fortsätter.

–Nej, jag kommer inte bli lika glad som för Beyoncé när jag ser en lokal artist men man kan fortfarande bli taggad, speciellt om man är ett stort fan. För artisteri är artisteri, man kan fortfarande verkligen älska en artist oavsett var personen ligger i sin karriär, säger Ayan.

Fansen Gaya, Itay och Yali har rest från Israel för Beyoncé.
Fansen Gaya, Itay och Yali har rest från Israel för Beyoncé.

Flera av fansen har kommit en lång väg för att se Beyoncé. Biljetterna säljs i Sverige för ett mycket lägre pris, i jämförelse med andra länder.

För vissa av fansen handlade det om tusenlappar billigare.

–Vi kom hela vägen från Israel för att se Beyoncé och det var värt varenda krona. Hon är världens bästa artist. Det här är första gången vi ser henne. Mitt hjärta slår jättesnabbt just nu, säger Itay, 24.

Itays kompis Yali fyller in.

–Jag är så taggad och vill bara se henne och sjunga och dansa med till hennes musik. Jag sade precis att de skulle komma ihåg vad de ska göra om jag svimmar, säger Yali, 24.

Vännerna Zainab, Kadejah och Shaina har rest från New York för att se världspremiären av Renaissance World Tour.
Vännerna Zainab, Kadejah och Shaina har rest från New York för att se världspremiären av Renaissance World Tour.

Zainab, Kadejah och Shaina har rest från New York för att köpa Renaissance Club-biljetter. För dem var både flyg, hotell och biljetterna tillsammans, billigare än att se konserten i USA. Fansen svarar på varför Beyoncé är så viktig för dem.

–Jag avgudar Beyoncé! Jag har älskat hennes musik sedan jag var elva år gammal. Jag känner att hon uttrycker upplevelserna av en kvinna så bra. Varje gång jag lyssnar på hennes musik så känner jag det hon sjunger på djupet. Hon menar varje ord, säger Kadejah, 28.

–Hon har musik som passar när man bara vill ha kul, men också musik som jag identifierar mig med som en svart kvinna. Jag älskar att hon sjunger om specifika saker som vi går igenom och att hon tar upp dessa viktiga frågor till allmänheten, säger Shaina, 30.

Efter konserten går fansen ut som en flock. Människor strömmar nöjda och belåtna över gator och mitt ut i trafiken, så nöjda att de inte reagerar på bilarna som tutar.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nöje
Mer från Läget