Reklamera utan kvitto - även om företaget säger nej

Det finns företag i Sverige som säger att ett kvitto krävs för att reklamera. Men det stämmer inte överens med konsumentskyddslagen.

Konsumentskyddslagen ger dig som handlat en vara med ett produktionsfel rätt till reparation, en ny vara, pengarna tillbaka eller ett prisavdrag.
Konsumentskyddslagen ger dig som handlat en vara med ett produktionsfel rätt till reparation, en ny vara, pengarna tillbaka eller ett prisavdrag.

Om du har köpt en vara som det är fel på har du rätt att reklamera. När du reklamerar en vara så ska företaget du köpt varan av reparera den, erbjuda en ny vara, ge dig pengarna tillbaka eller ge dig ett prisavdrag. Rätten att reklamera garanteras av konsumentskyddslagen.

Det finns dock butiker som förmedlar annan information till sina kunder. På kvittot till en svensk skokedja kan man t.ex. läsa “Eventuell reklamation endast mot kvitto”. Men det stämmer inte. För att reklamera en vara så behöver du kunna bevisa att du har köpt den, men det kan göras på andra sätt. Så länge du bara har köpt en vara så räcker det med ett kontoutdrag.

– Det finns inget lagstöd som säger att du behöver ett kvitto för att reklamera, även om ett företag hävdar det, säger konsumentverket till Läget.

Myndigheten inte uttala sig om enskilda ärenden och kan därför inte säg om det är tillåtet för företag att hävda att konsumenten behöver ett kvitto för att reklamera.

– Man kan anmäla till konsumentverket om man tycker att ett företag använder felaktig affärspraxis, men jag kan inte uttala mig i individuella frågor.

Ett kvitto från en skobutik som ger information som strider mot konsumentskyddslagen
Ett kvitto från en skobutik som ger information som strider mot konsumentskyddslagen

Det går ofta att lämna tillbaka även en felfri vara

Även om konsumentskyddslagen inte kräver det så erbjuder de flesta butikerna några veckor efter köpet “öppet köp”. Det innebär att du kan lämna tillbaka en vara och få pengarna tillbaka så länge produkten är i samma skick som när du köpte den. För öppet köp så kan företaget kräva kvitto.

Har du handlat på distans, t.ex om du handlat online, har du också ångerrätt. Enligt konsumentskyddslagen kan du inom två veckor skicka tillbaka varan och få pengarna tillbaka.

Ämnen i artikeln
Mer från: Krim
Mer från Läget