Råttan Beatrice räddar liv - sniffar sig fram till landminor i Kambodja

Med nosen tryckt mot marken sniffar Beatrice efter landminor.
Med nosen tryckt mot marken sniffar Beatrice efter landminor.

Det är den belgiska organisationen Apopo som har startat upp projektet som handlar om att lära upp gambiska jättepåsråttor att röja landminor i provinsen Siem Reap i Kambodja. Hittills har Beatrice och hennes pälsvänner nosat fram nästan 5 000 minor - vilket gjort att flera miljoner kvadratmeter land nu är rensad och ofarlig.

Hon tassar lätt på minorna 

Beatrice tillhör en gnagarsort som har visat sig vara en mycket god spårare. Hon är lättränad, intelligent och har ett av djurvärldens mest utvecklade luktsinne. Dessutom väger hon bara runt ett kilo vilket innebär att risken att minorna exploderar av hennes vikt är minimal.

Nosar till sig sprängämnen

Trotyl är ett sprängämne som finns i nästan alla minor och för att spåra ämnet tränas Beatrice varje dag, i utbyte mot en bit ost. Träningen pågår i ungefär 9 månader och sen är hon redo att ge sig ut i fält och arbeta. Och tro det eller ej - det tar henne bara 20 minuter att säkra ett område på 200 kvadratmeter! När hon väl hittar en mina hjälper mänskliga bombexperter till att gräva fram dem.

"Beatrice är som en dotter"

So Malen, minröjartekniker på Apopo, har utvecklat en cheesy kärlek till Beatrice, en kärlek så stark att han nu betraktar henne som sin dotter.

– Förut gillade jag inte råttor, men jag har lärt mig att de är väldigt intelligenta. Nu är Beatrice nästan som en familjemedlem, en dotter, säger han till Göteborgs-Posten. Dessutom bidrar hon och hennes vänner till att människor inte riskerar att sprängas i luften. Om någon skadas av en mina riskerar hela familjen att hamna i fattigdom och rädslan för minor gör att människor inte vågar odla jorden. Jag tror att råttorna är bra för vår framtid, riktiga hjältar.

Beatrice reser jorden runt

Projektet pågår för tillfället i fyra länder: Zimbabwe, Colombia, Angola och Kambodja. Enligt Apopo har råttorna tillsammans hittat över 20 000 landminor och 35 000 andra sprängfarliga föremål, som bomber och ammunition- och totalt har dessa små gnagare sökt igenom 23 miljoner kvadratmeter land. Vilka hjältar!

Här kan du se hur Beatrice och hennes kompisar jobbar! Videon är från tidningen The New York Times.
Här kan du se hur Beatrice och hennes kompisar jobbar! Videon är från tidningen The New York Times.

Många är negativt inställda till att djur ska utnyttjas till människors fördel, på Djurens Rätt kan du läsa mer om det.

Vill du läsa mer om Apopo gör du det här. 

Ämnen i artikeln
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget