Putin riskerar arrest - i Sydafrika

Den internationella domstolen ICC har sedan i mars velat arrestera Rysslands president Vladimir Putin för krigsbrott. Nu höjs röster i Sydafrika kring att lämna ICC, för att slippa arrestera Putin.

Rysslands president och internationellt efterlyst krigsbrottsling Vladimir Putin
Rysslands president och internationellt efterlyst krigsbrottsling Vladimir Putin

International Criminal Court (ICC) är en internationell domstol som är baserad i Haag i Nederländerna. I mars i år utfärdade de en arresteringsorder mot Vladimir Putin för krigsbrott. Krigsbrottet består i att ryska soldater i Ukraina tvångsförflyttar ukrainska barn till Ryssland.

Risk att Putin arresteras

Så länge Putin stannar i Ryssland så är sannolikheten att han arresteras och förs till rättegång extremt liten. Men länder som har undertecknat den så kallade Romstadgan och därmed blivit partner med ICC, är skyldiga att arrestera honom om han besöker dem. Ett sådant land är Sydafrika, som Putin händelsevis väntas besöka i augusti, för ett möte med ledare från bland annat Kina och Brasilien. Om Putin åker till Sydafrika så är Sydafrika enligt sitt partnerskap med ICC tvungna att arrestera honom.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa

Ska Sydafrika lämna ICC?

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa har nu sagt att Sydafrika avser att lämna ICC. Resten av Sydafrika verkar dock inte hålla med. Det styrande partiet ANC har sagt att Ramaphosas uttalande var ett resultat av ”felkommunikation” och att Sydafrika kommer fortsätta vara en del av ICC.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget