Programmeringsläger lockade tjejer

Några av besökarna på lägret.
Några av besökarna på lägret.

Nu är det tjejernas tur. I Lund hölls i helgen ett projekt med syfte väcka tjejers intresse för programmering och problemlösning, med ett killfritt läger.

Lägret hölls för första gången i helgen och det var ett lyckat initiativ. Totalt kom 38 tjejer från hela Sverige för att lära sig mer om matte och programmering. Det är den ideella föreningen Ung Vetenskapssport som ligger bakom satsningen som ska locka fler tjejer. Arrangören Linn Rydberg berättar för TT om att de tidigare lägerna haft 70 deltagare, varav tre stycken varit tjejer. Enligt Ung Vetenskapssport riktade sig lägret till gymnasieungdomar men även yngre programmeringsintresserade var välkomna.

En miljö med bara tjejer ska vara mer välkomnande och få fler tjejer att våga ta steget i en annars mansdominerad bransch. 18-åriga Agnes Ekman från Stockholm var en av besökarna på lägrets premiär.

– Jag ville åka för att lära mig mer och för att få se Lund som är en jättefin studentstad. Lägret har varit jättebra, jag har lärt mig massor och träffat många nya människor, säger hon till TT.

Lägret ägde rum under helgen och bestod av föreläsningar varvade med övningar. Agnes Ekman berättar att tempot gick snabbare än vad hon är van vid, men att hon trots det fått bättre koll på programmering.

På söndagen avslutades lägret med bravur med en stor programmeringstävling som gick ut på att lösa problem och uppgifter bäst och på kortast tid. Tävlingen hette Coding for Candy och för varje löst problem fick lagmedlemmarna gå och hämta ut sitt pris, som var en godisbit.

Mer från: Vetenskap
Mer från Läget