Preliminärt valresultat står klart | Tre gripna för attentatet i Lyon | Barn omkomna i Jemenattack

Foto: Virginia Mayo/TT

Preliminärt valresultat i EU

Socialdemokraterna fortsätter att vara det största partiet, med fem mandat. Moderaterna får fyra mandat. Sverigedemokraterna ökade mest i valet och fick tre mandat. Liberalerna lyckades stanna kvar i EU-parlamentet och behåller ett av sina två mandat. Centerpartiet går från ett till två mandat. Centern var det parti som gick fram näst mest jämfört med valet 2014. Trots att Kristdemokraternas valvecka kantades av dalande opinionssiffror, gick partiet upp från ett till två mandat. Vänsterpartiet behåller sitt enda mandat. Miljöpartiet gick från andra största till fjärde största parti. De förlorar två av sina fyra mandat. Besvikelsen var störst hos Feministiskt initiativ som förlorar sitt enda mandat.

Tre gripna för attentatet i Lyon

Den franska polisen har gripit tre personer för bombattentatet i Lyon, där 13 personer blev skadade. En av de som skadades var en tioårig flicka. De gripna är en okänd kvinna, en 24-årig datavetenskapsstudent utan tidigare brottshistoria och en minderårig som studerar på ett gymnasium i Lyon. Attentatet utreds som ett terrordåd.

Explosionen inträffade på fredagseftermiddagen utanför ett konditori i hjärtat av Lyon. Övervakningsbilder visar hur en misstänkt gärningsperson, som delvis är maskerad, kommer till platsen på cykel och placerar ett paket utanför konditoriet. I kassen fanns en hemmagjord rörbomb med splitter i form en mängd skruvar och andra metallföremål.

Barn omkomna i Jemenattack

I en attack mot staden Taiz  i Jemen förra veckan, omkom sju barn. Offren ska ha varit mellan 4 och 14 år. Detta uppger Unicef.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget