Polisen byter ut vapen – gynnar brottslingar

En 18-åring och en 16-åring döms för grovt vapenbrott. De var från början åtalade för försök till grovt vapenbrott också men ena vapnet som användes var fejk. Det var nämligen polisen som hade planterat det där.

18-åringen som håller i ena vapnet.
18-åringen som håller i ena vapnet.

Två dagar innan tonåringarna kom till lägenheten för att hämta vapnet hade polisen bytt ut pistolen till en replika. Det är inte ovanligt att polisen byter ut gömda vapen mot replikor då det är en säkerhetsrisk att låta de vara kvar.

Polisen visste endast att det fanns en pistol i hemmet och hade därför bara bytt ut en av de pistolerna.

”Bör ändra på lagstiftningen”

Tonåringarna döms för grovt vapenbrott eftersom de hanterade det andra vapnet. Det riktiga. Där döms 18-åringen till 2 års fängelse och 16-åringen sex månaders ungdomsövervakning.

I denna typ av händelseförlopp, när polisen byter ut vapen till fejk, blir gärningspersonerna inte gripna för innehav av äkta vapen.

– Det är absurt. De kommer till lägenheten för att hantera båda vapnen, det ingår i deras brottsplan, säger kammaråklagare Daniel Jonsson till SVT.

Pistolen som togs av polisen och som visar sig ha använts vid ett mord, ett mordförsök och en skjutning.
Pistolen som togs av polisen och som visar sig ha använts vid ett mord, ett mordförsök och en skjutning.

Expressens krimkrönikör Fredrik Sjöhult har intervjuat justitieminister Gunnar Strömmer (M) om domen.

– Vi bör se om vi bör ändra på lagstiftningen i ljuset av detta avgörande, säger Strömmer

Detta har hänt sen innan:

Polisen stoppade en bil med två stycken gängkriminella. Där hittades en nyckelknippa med Bredäng skrivet på sig. Detta ledde polisen till en lägenhet i Bredäng där de efter att ha genomsökt lägenheten hittat en pistol i hemmet. Polisen bytte ut pistolen och satte span på lägenheten.

Ämnen i artikeln
Mer från: Krim
Mer från Läget