Pendelstrejk – lokförare vittnar om missförhållanden

Den vilda pendelstrejken i Stockholm fortsätter. Beslutet om att avskaffa tågvärdarna upprör många. Lokföraren Thomas är sjukskriven på grund av arbetsutmattning.

– Det här är droppen som fick bägaren att rinna över.

Lärarstudenten Kadir Kibar, 22, om pendelstrejken i Stockholm.
Lärarstudenten Kadir Kibar, 22, om pendelstrejken i Stockholm.

En man hoppar upp på statyns kant utanför Stockholms Centralstation och meddelar att de nu strejkat i 9 timmar. Hurrarop hörs från folkmassan runtomkring.

Lokförare, tågvärdar, organisationer och människor som vill visa sitt stöd, har samlats för att visa sitt missnöje över beslutet om att avskaffa tågvärdarna på Stockholms pendeltåg. Sedan i mars kör hälften av alla MTR:s pendeltåg utan tågvärdar och nu deltar cirka 200 lokförare i en vild strejk.

Sjukskriven på grund av jobbet

Thomas är lokförare sedan sex år men är just nu sjukskriven – utmattad på grund av det rådande läget. För honom och kollegorna är strejken inte någon överraskning.

– Det här är droppen som fick bägaren att rinna över, för väldigt många.

Han och kollegorna Tova och Felix, vittnar om hot om arbetsvägran bland lokförarna, nekade ledigheter, ändrade arbetstider och beordrad övertid.

Vems ansvar?

Utan tågvärdar blir lokförare ensamma på tågen och juridiskt ansvariga för upp till 1800 passagerare. På den svenska arbetsmarknaden är det oftast arbetsgivaren som är ansvarig för det arbetstagarna ställer till med. Men för de som arbetar inom järnväg når inte arbetsgivarens ansvar hela vägen till den anställda.

– Här är vi skadeståndansvariga. Vi kan få sitta i fängelse om vi missköter oss och våra arbetsuppgifter tillräckligt mycket. Det ligger också med i vågskålen och då är det viktigt att man har arbetsgivaren i ryggen och att de tar säkerheten på allvar, berättar Thomas.

Pendelstrejkarna har samlats utanför Stockholms Centralstation. På banderollen står det #rörintemintågvärd.
Pendelstrejkarna har samlats utanför Stockholms Centralstation. På banderollen står det #rörintemintågvärd.

Diskriminering mot resenärer

Tågvärdarna hjälper bland annat rullstolsburna passagerare genom att lägga ut rampar mellan tåg och perrong. Försöket att lösa det med stationsvärdar tycker inte Thomas håller.

– I praktiken fungerar det inte. Man har begränsat rörligheten för den här resenärsgruppen ganska allvarligt med tanke på att de då helt plötsligt måste anmäla sig i förväg. Bara det är en diskriminering mot den resenärsgruppen.

Stationsvärdarna har inte heller samma säkerhetsutbildning som tågvärdarna och lokförarna som förstår riskerna med problem som påkörningar, kollisioner och växelfel.

– Alla de här sakerna måste vi ha koll på och då är det bra att ha ett stöd av en kollega som vet vad man pratar om, istället för att man måste förklara allting från början till slut varenda jävla gång.

– Jag är helt enig med Thomas, stämmer Felix in. I alla yrken finns det en stor risk med ensamarbete och i det här fallet har man inte brytt sig om de riskerna.

Tova nickar.

Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna utanför Stockholms Centralstation.
Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna utanför Stockholms Centralstation.

”Säkerheten måste få komma först”

Rättvisepartiet Socialisterna är också på plats. De har mobiliserat till de senaste två årens demonstrationer i frågan om tågvärdarna och driver en stödkampanj. Kampanjen går ut på att Vänsterpartiet som stödparti ska fälla det rödgröna styret i Stockholms stad om de inte står fast vid sina löften om att rädda jobben.

– Socialdemokraterna gick ju till val på att rädda tågvärdarnas jobb. Sen svek de väl i styrande ställning, säger säger Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna.

Han menar att det inte är de anställdas problem, utan att politikerna ska ha skapat den här situationen.

– Säkerheten måste få komma först på tågen. Jag tycker det är dags för fackledningarna att inse vad medlemmarna vill.

Daniil Navitski, 17, och Elin Berg, 16, går i ettan på gymnasiet Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm.
Daniil Navitski, 17, och Elin Berg, 16, går i ettan på gymnasiet Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm.

Drabbade elever på lokförarnas sida

Daniil Navitski, 17, och Elin Berg, 16, som slutat skolan för dagen har väntat på försenade pendeltåg på T-centralen i över en timme. Strejken som ska pågå i tre dagar oroar dem.

– Vi har ju nationella prov nu. I värsta fall missar man det, säger Daniil. Om man verkligen bryr sig om sina betyg får man typ gå upp typ 2-3 timmar tidigare för att ta sig in.

Trots att förseningarna och de inställda tågen ställer till det för dem så står de ändå på lokförarnas sida.

– Om det händer någonting och någon behöver hjälp så tycker jag det är bra att någon ser det och kan hjälpa till. Strejken är väl en bra tanke... säger Elin Berg.

– Med lite dåliga konsekvenser, fyller Daniil Navitski i.

Ämnen i artikeln
Mer om: Pendelstrejken i Stockholm
Mer från: Nyheter
Mer från Läget