Den tolfte maj skriver TT att Länsstyrelsen i Stockholm har tilldelat en av uthyrarna av partybussar i länet ett föreläggande. Reportaget är skrivet innan detta.
Partybuss-uthyraren: "Det är bättre att ligga lågt och låtsas som att de stoppat oss"
Pandemilagen förbjuder partybussar med fler än åtta passagerare. Trots detta kan en klass på 30 elever fortfarande hyra en buss från partybuss-uthyrningsföretag.

“Vi är 30 personer, funkar det?”
– Ja, det funkar. Det där med Tegnell, det är fake news. Han försöker stoppa oss, men de snackar bara en massa skit.
Ett stort uthyrningsföretag, med över ett tiotal partybussar, har för Läget bekräftat att det fortfarande går att hyra en studentbuss, trots pandemilagens förbud. Vid första kontakt ringde vi företaget som en student för att se om det gick att hyra.
Uthyraren berättade att de planerar att köra cirka tio till tolv bussar under årets studentfiranden, fler än förra året.
“Den här studenten blir inte som studenten brukar vara”
Idag, den 27 april, håller Folkhälsomyndigheten presskonferens. Statsepidemiologen Anders Tegnell är i bild, med halva Folkhälsomyndighetens logotyp synlig på en ocentrerad backdrop bakom sig.
Livesändningen pendlar mellan närbilden på Tegnell och en vit presentation med dagens agenda. Idag ska Folkhälsomyndigheten bland annat berätta om vaccinationsplaner, men även utveckla om årets studentfirande.
– Tänk på att tyvärr blir det inga studentflak i år, och då är inte några alternativ på andra sätt möjliga. De flesta faller under regelverk där man bara får vara åtta personer, säger Tegnell.
Regelverket som Tegnell hänvisar till är pandemilagen, en tillfällig lag som regeringen bildat för att kunna stoppa smittspridningen. Lagen sätter inte endast stopp för studentfiranden, utan bestämmer även exempelvis hur många som får vistas i en butik samtidigt.


Vid första kontakt i telefon berättar uthyraren hur verksamheten planerar att köra under studentdagarna, trots pandemilagen.
– Vi tar bort ordet “partybuss” på bussen och säger att det är en vanlig buss. Vad ska de göra då? Det är själva destinationen och syftet med resan som inte är tillåtet enligt lagen. Vi kan ta med oss kikare och säga att det är älgsafari.
“Tegnell säger att partybussarna ligger under samma regelverk som lokaler…”
– Ja, och hur ska han kunna bevisa att jag hyr ut just partybussar? svarar hen.
Under intervjun talar uthyraren med empati för eleverna som går miste om sitt firande. Hen kritiserar att Folkhälsomyndigheten förbjuder partybussar, men inte bussar som kör till olika resmål eller sportevenemang.
– Det är så patetiskt att Agda, 87, får åka med sina fyrtio polare till Ullared, men att unga inte får hyra en buss i en-två timmar utan att stoppas. Alla människor i hela Sverige får hyra en buss, utom studenterna.
– Sen har FHM en massa regler om att de tycker att det är party och så vidare, men de kan inte göra någonting. Vi ska skriva ut papper om alla regler som gäller till bussarna enligt Transportstyrelsen. Det står klart och tydligt precis varför de inte kan stoppa oss.

Joakim Hellgren på Länsstyrelsen ställer en retorisk fråga för att lyfta pandemilagens betydelse.
– Varför har vi ens den här bestämmelsen? börjar han. Jo, för att stoppa smittspridningen. Om en verksamhetsutövare försöker att kringgå pandemilagen, så tycker inte jag att det verkar vara en seriös verksamhetsutövare. Då kan man fråga sig, kommer de här eleverna få tillbaka sina pengar om något händer?
Hellgren vill samtidigt trycka på att eleverna inte kommer att bötfällas.
– Det är verksamhetsutövarna som kommer att föreläggas med vite. Men eleverna kommer fortfarande att bli drabbade av det här, de kanske inte får tillbaka sina pengar eller måste avbryta sitt firande.
"Stämmer det att det går att komma undan genom att säga att “det här inte är en partybuss?"
– Nej, det stämmer inte, säger Hellgren.
Uthyraren från det tidigare telefonsamtalet berättar att Länsstyrelsen och polisen vid flera tillfällen har kontaktat och informerat om att hen inte får bedriva sin verksamhet.
– De ringer mig hela tiden. Jag säger bara, visa mig pappret där det står att det är olagligt. Det är aldrig olagligt att köra en buss.
Hen berättar att uthyrningskontraktet säkerställer att eleverna får tillbaka sina pengar om något skulle hända under bussresan.
När det gäller polisingripande förklarar hen att hen förväntar sig "tjafs".
– De kommer säkert stanna bussen, tjafsa eller så. Men jag kommer att skriva ut varenda regel som står, och så får de titta där.
Hen fortsätter:
– Studenterna får ta det lugnt om snuten skulle stå där, sätta sig ned och och hålla lite avstånd, men sen när polisen åkt iväg så kan eleverna köra på igen.
Slutligen vill uthyraren helst inte att situationen ska uppmärksammas vidare.
– Det är inte någon mening att tjafsa med myndigheterna nu. Jag skulle kunna gå ut i media och berätta precis varför de inte kan stoppa oss. Men det är bara onödigt, då kommer de att försöka komma på något annat för att hindra vår verksamhet från att köra. Det är bättre att bara ligga lågt och låtsas som att de har stoppat oss, och så kör vi bara.
När Läget ringde upp uthyraren igen och berättade om artikeln stod hen fast vid sina uttalanden.
"Varför väljer ni fortfarande att åka?"
– För att jag kan lagen.











