Österrikiskt nyval kan hållas i september

Heinz-Christian Strache, vice förbundskansler och ledare för högerpopulistiska Frihetspartiet, står i skandalens epicentrum.
Heinz-Christian Strache, vice förbundskansler och ledare för högerpopulistiska Frihetspartiet, står i skandalens epicentrum.

President Alexander van der Bellen meddelar att landet går till nyval efter en politisk skandal.

– Denna nystart bör äga rum snart. Jag önskar val i september... om möjligt i början av september, sa van der Bellen på en presskonferens.

Landet kommer att hålla nyval efter att ett klipp med politiskt sprängstoff läckt till tidningar i Tyskland.

Skandalomsusad video

Österrikes vice förbundskansler Heinz-Christian Strache fångades på video när han förhandlade med en kvinna som påstod sig vara släkting till en rysk oligark. Strache uppträdde berusat och sa att han kunde rigga statliga kontrakt till hennes fördel, samt gav råd till hur hon skulle kunna ta över ägandet av en stor österrikisk tidning. Allt detta i utbyte mot tvivelaktig politisk hjälp från oligarken, som inte har blivit namngiven.

I klippet uttryckte även Strache en önskan om att göra om Österrikes medielandskap i linje med det i Viktor Orbáns Ungern, som har kritiserats hårt av bland annat organisationen Reportrar Utan Gränser.

Regeringskris

Heinz-Christian Strache är partiledare för det högerpopulistiska Frihetspartiet. Hans parti har suttit i regering tillsammans med det konservativa Folkpartiet som leds av förbundskanslern Sebastian Kurz. Men efter skandalen har samarbetet brustit och Strache har lämnat alla sina politiska uppdrag.

Strache har kommenterat att han i videon "uppför sig som en tonåring" och att hans beteende har varit "dumt, oansvarigt och ett misstag", enligt the Guardian. Samtidigt har han sagt att han är ett offer för ett "politiskt mord".

Videon publicerades i de tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung. I dagsläget är det ingen som vet hur den gjordes eller vem det var som filmade.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget