Oseriösa skönhetssalonger

Utrustning med utgångsdatum 1987 och läkemedel i kylskåp med mat – detta är bara några av Ivos upptäckter under en tillsyn av 33 skönhetsverksamheter. Resultaten visade brister i samtliga.

Antal brister i estetiska verksamheter.
Antal brister i estetiska verksamheter.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) genomförde under 2022 en tillsyn av 33 verksamheter som utför estetiska behandlingar. Samtliga visade brister.

Ingen legitimation

14 av verksamheterna utförde injektionsbehandlingar med personal som saknade rätt legitimation. I två av verksamheterna utfördes även kirurgi av icke-legitimerad personal.

Enligt Ivo gav en av verksamheterna ut medicin som kan orsaka hjärtstillestånd i för höga doser. Detta i kombination med att personalen inte haft beredskap att hantera en sådan akut situation, har utgjort en hög risk för patienters liv. I samma verksamhet hittades även medicinsk utrustning med utgångsdatum 1987.

Förbud

Ivo har efter tillsynen fattat beslut om att förbjuda två av verksamheterna från att utföra behandlingar. Fem verksamheter måste säkerställa att behandlingarna genomförs av legitimerad personal, annars måste de sluta behandla helt. 25 verksamheter måste redovisa sitt förändringsarbete mot en arbetsmiljö utan brister.

– Det är en tidigare oreglerad bransch där det finns ett stort mått av okunniga och oseriösa aktörer, säger Göran Olsson, ansvarig enhetschef för tillsynen på Ivo.

Göran Olsson, enhetschef på Ivo.
Göran Olsson, enhetschef på Ivo.

Ivo föreslår utredning

För att kunna granska skönhetsbranschen ordentligt föreslår Ivo att regeringen tillsätter en utredning. Bland annat vill Ivo ha möjlighet att utföra tillsyn i privata bostäder, för att kunna göra så kallade ”dolda besök”.

– Alltså boka en tid hos en utövare, gå dit och ställa frågor utifrån det. Det är ofta man bokar en tid hos en legitimerad yrkesutövare, men när man är på plats tror vi att det är andra som utför behandlingarna, förklarar Göran Olsson.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) skriver till TT efter Ivos tillsyn:

“Patienter kommer i kläm och utsätts för allvarliga risker. Regeringen kommer göra en noggrann läsning av rapporten och, som tidigare meddelat, följa upp hur den så kallade skönhetslagen fungerar.”

Ämnen i artikeln
Mer från Läget