Osäkerhet kan leda till osäkert sex

En nyligen publicerad studie pekar på att penisstorleken ökat markant de senaste decennierna.

En annan studie visar att det är ett svårt ämne att studera för att många överdriver storleken när de mäter.

Kan ösäkerheten om storleken påverka hur säkert sex vi har, eller är det den eviga diskussionen om storlekens betydelse som står i vägen för kondomanvändandet?

– Den bästa kondomen är den som används, säger barnmorska Anna-Karin Trångteg från Ungdomsmottagningen.

Barnmorskan Anna-Karin tipsar om hur man väljer rätt kondom.
Barnmorskan Anna-Karin tipsar om hur man väljer rätt kondom.

Huruvida storleken har betydelse eller inte verkar vara ett outtömligt ämne. Kvällstidningarna svämmar över med artiklar på ämnet, och på internet bombarderas man av reklam för piller och mediciner som ska öka storleken på penis. Klart är att frågan om ens storlek räcker till berör.

– Frågan ”är min penis normal?” är en av de vanligaste frågorna i vår chatt, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Studie visar att storleken ökar - men går den att lita på?

En studie från Stanforduniversitetet hävdar att den genomsnittliga penisstorleken har ökat med så mycket som 24% under de senaste 30 åren. Men överläkare Lars Henningsohn vid Karolinska Institutet tycker vi ska ta studien med en nypa salt.

– Studien är inte helt ointressant, men metoden har vissa frågetecken runt sig. Som jag förstått det har de medverkande varit frivilliga, vilket gör att de som känner sig bekväma med sin storlek blir överrepresenterade, säger Lars Henningsohn.

Överläkare Lars Henningsohn på Karolinska Institutet.
Överläkare Lars Henningsohn på Karolinska Institutet.

En annan studie pekar på att lögner kan påverka resultatet

En annan studie publicerad på sidan Frontiers of psychology tycks påvisa att det är svårt att räkna ut en medelstorlek på penisar eftersom personer ljuger när de själva mäter.

– Det finns många olika sätt att mäta på också. Om man gör det själv är det lätt att välja det sätt som gör penisen störst, säger Lars Henningsohn.

Anna-Karin Trångteg i kondomrummet på UMO.
Anna-Karin Trångteg i kondomrummet på UMO.

Oärlighet kan leda till osäkert sex

Storleken, och ens eget förhållande till den, kan ha viss betydelse när man ska skydda sig vid sex. Om man låter osäkerheten över storlek styra finns det risk att det går ut över hur säkert sexet är.

– Använder man en kondom som är för liten finns det fram för allt risk att det blir obekvämt, kondomen kan också spricka. Om kondomen är för stor finns också risk att den spricker, det kan bli läckage eller att den åker av helt, säger barnmorska Anna-Karin Trångteg på Odenplans ungdomsmottagning.

En för stor kondom riskerar att åka av eller gå sönder.
En för stor kondom riskerar att åka av eller gå sönder.

Stora kondomer säljs mer än tidigare

Vissa skillnader kan ses i försäljningssiffrorna för större kondomer. Men inget som tyder på en drastisk ökning. Enligt RFSU kan det vara ett gott tecken.

– Visst säljs mer större kondomer, men det beror på att utbudet har ökat. Det kan betyda att fler väljer en kondom som passar bra, säger Pelle Ullholm.

Star wars-effekt på statistiken i Skåne

Även på ungdomsmottagningarna är stora kondomer populära, men inte den som går åt mest. Rachel Seltzer på Hälso- och Sjukvårdsnämnden har varit med och tagit fram de kondomer som ges ut på mottagningar i Sverige.

– Det är kondomer av standardmått som ges ut mest, men det var länge sedan vi gjorde en ordentlig koll på det. Senast jobbade jag i Skåne. Då hade vi en kampanj i och med en Star Wars-film som nyss kommit ut, så en självlysande kondom vi pushade för blev populärast i mätningen det året, berättar hon.

Sexualupplysare Pelle Ullholm tror att unga skulle må bra av att använda kondom längre in i relationer.
Sexualupplysare Pelle Ullholm tror att unga skulle må bra av att använda kondom längre in i relationer.

Lätt att koppla ihop kondom med att allt står på spel

Sexualupplysaren Pelle Ullholm tror att upplevelsen kring kondom kan handla lika mycket om när man vanligtvis använder den som hur bra den passar.

– Tittar man på när kondom används oftast är det vid tillfälliga sexuella kontakter och tidigt i relationer innan man skaffar annat skydd.
I båda dessa situationer kan det kännas som att allt hänger på ens prestation, att allt står på spel.

Han tror att unga personer skulle må bra av att använda kondom längre för att bryta mönstret.

– När man lär känna varandra och blir trygga i relationen slutar man ofta med kondom, och då är det lätt att göra kopplingen att kondom och osäkerhet hör ihop fast man bara kommit närmare varandra, menar han.

”Den bästa kondomen är den som används”

– Det bästa är att prova sig fram. Stirra dig inte blind på storleken eller funktionen. Försök att göra dig bekväm istället. Ta reda på förutsättningarna för ditt kondomanvändande, säger Pelle Ullholm.

Anna-Karin Trångteg är inne på samma spår.

– Alla är olika, så det bästa är att kolla vilken kondom som funkar bäst för just dig. Det finns massa olika former och funktioner. Men glöm inte att den bästa kondomen är den som används, tipsar hon.

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
Mer från Läget