Ortodox-kristna påsken - vad innebär den?

Juliana Aktas, ordförande i Syrisk-ortodoxa kyrkans ungdomsförbund.
Juliana Aktas, ordförande i Syrisk-ortodoxa kyrkans ungdomsförbund.

Även om påsken är över för många kristna i Sverige, så har den bara börjat för de ortodox-kristna. - Det vi gör under påsken är viktigt för både dagen och framtiden, säger Juliana Aktas om det ortodoxa påskfirandet.

Gemensamt för hela kristendomen är att påskdagen infaller första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen, som sker senare i länder i öst. Därför är den ortodoxa kyrkans påsk senare än den svenska, eftersom den härstammar från länder som Grekland och Ryssland.

Det som gör den ortodoxa kyrkan speciell är att dess traditioner inte har förändrats sen 300-talet. Gudstjänster sker på samma sätt som för över 1 700 år sedan, vilket innebär långa gudstjänster med mycket sång.

Procession under ett påskfirande i Ryssland, där den ortodoxa tron är störst i landet.
Procession under ett påskfirande i Ryssland, där den ortodoxa tron är störst i landet.

- Fastan är en av våra viktigaste förberedelser inför påskhelgen, berättar Juliana Aktas, ordförande i Syrisk-ortodoxa kyrkans ungdomsförbund, förkortat SOKU.

Fastan är en stor del av traditionerna kring påsken. I sju veckor innan påsken äter man en helt vegansk kost, för att påminnas om den tiden då människor levde på enbart växter och örter. På påskafton bryter man fastan.

Kring påskfirandet brukar SOKU ordna olika aktiviteter, som bibelstunder och regionsträffar.  Detta för att lära unga mer om sin tro.

- Att arbeta för ett religiöst ungdomsförbund innebär att man kan göra nytta både för oss själva och för kommande generationer. Det viktigaste vi tycker att ungdomarna bör veta inför påsk är anledningen till det eviga livet, varför vi överhuvudtaget firar, säger Juliana Aktas.
Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget