Nyhetsscrollen morgonen 22 maj

Invigningsceremoni i Kina när Boeing levererar 737 Max 8. En flygplansmodell som nu inte kan använda då ett systemfel har upptäckts. Felet har orsakat minst två flygplanskrascher.
Invigningsceremoni i Kina när Boeing levererar 737 Max 8. En flygplansmodell som nu inte kan använda då ett systemfel har upptäckts. Felet har orsakat minst två flygplanskrascher.

Färre tonårsaborter

Tonårsaborter minskar i Sverige, det menar socialstyrelsen. Sedan år 2009 har antalet aborter halverats. Det är vanligast med abort i åldrarna 20-29. Även i den åldersgruppen har abortantalet minskat. 36 000 aborter genomfördes i Sverige år 2018.

Socialstyrelsen menar att minskningen beror på ekonomiska subventioner av preventivmedel. Allt fler ungdomar använder sig också av hormonspiraler eller p-stav, det säger barnmorskan Inga-Maj Andersson, utredare vid socialstyrelsen.

De flesta aborter sker före vecka sju i Sverige. Det innebär att man gör en medicinsk abort.

(Hormonspiral, p-piller och p-stav skyddar endast mot graviditet och inte mot könssjukdomar.)

Misstanke om gasattacker i Syrien

USA menar att det finns tecken på att den syriska regeringen använder sig av kemvapen. Källor till Reuters uppger att det finns skador från en klorgasattack i nordvästra Syrien. Uppgifterna bekräftas av USA:s utrikesdepartement och händelsen ska ha inträffat under söndagen.

Boeing-skandalens efterskälvning

Tre av de största flygbolagen i Kina kräver nu ekonomisk kompensation från flygplanstillverkaren Boeing. Detta då bolagen, likt svenska flygbolag, inte kunnat flyga de nya planen Boeing 737 Max 8. Ett inbyggt system misstänks ligga bakom två flygolyckor, bland annat i Etiopien. Det finns inga uppgifter om hur länge planen kommer behöva stå på marken eller om hur mycket pengar de kinesiska flygbolagen kräver i kompensation.

Källa : Reuters/TT

Andra läser just nu
Mer från Läget