Nyhetsscrollen morgonen 14 maj

Demonstrationerna har pågått sen länge i Sudan.
Demonstrationerna har pågått sen länge i Sudan.

Skottlossning under demonstration i Khartoum
Över tio personer har skjutits nära den sittande protest som pågår i Sudans huvudstad Khartoum. Skottlossningen sent på måndagskvällen orsakades av missnöje hos säkerhetsstyrkor och paramilitära enheter då demonstranter blockerade transportvägar. Sjukvårdspersonal uppger att flera är allvarligt skadade och militärrådet rapporterar att en officer dödats. Demonstrationerna har pågått sedan december 2018 och började som en protest mot, den nu avsatte, presidenten Omar al-Bashir.

Månen skakar och krymper
En ny analys av data insamlad under Apollo-expeditionerna på 1960- och 1970-talen visar att månen fortsätter att drabbas av skalv. Det här innebär att man kan fastställa att månen har lyckats vara tektoniskt aktiv efter 4,51 miljarder år. Andra exempel på tektonisk aktivitet är vulkanutbrott och jordbävningar. Månen skrumpnar allt eftersom att dess inre svalnar vilket har lett till förkastningssprickor, likt rynkor, på månens yta.

Solange klar för Way Out West
Solange kommer uppträda på sommarens Way Out West i Göteborg. Den amerikanske R'n'B-artisten slog igenom med låten Losing You 2012 och spelar för första gången i Sverige på årets festival i augusti. Solange Knowles är också lillasyster till världsstjärnan Beyoncé. Andra artister som ska uppträda på årets Way Out West är Cardi B, Stormzy och Zara Larsson.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget