Nyhetsscrollen eftermiddagen 23 maj

Blommor och nallar till de som föll offer vid terrorattacken på Drottninggatan.
Blommor och nallar till de som föll offer vid terrorattacken på Drottninggatan.

KD och SD vill ta bort kulturprogram

EU bidrar och har bidragit med ett kulturstöd till Sverige.

Stödet går till allt ifrån att hjälpa filmer med deras produktion och till renovering av gamla byggnader. Sara Skyttedal (SD) anser att pengarna borde gå till kostnader i samband med Brexit. Aron Emilsson (SD) menar att det vore positivt att minska EU:s budget. De vill även lägga ner kulturprogrammet Kreativa Europa som ger stöd till film- och tv produktioner.

HD prövar inte skadestånd efter terrorattack

Högsta domstolen kommer inte ge prövningstillstånd till en man som förlorade sin dotter i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, skriver domstolen i ett pressmeddelande. Pappan har beviljats 100 00 kronor i skadestånd av hovrätten för psykiskt lidande. Men han yrkar också på att anhöriga borde betraktas som offer för terrorattacken och kräver därför 300 000 kronor i skadestånd.

Kravet på skadestånd var nytt för svensk rätt då de anhöriga krävde kränkningsersättning. Den brukar oftast bara gå till offer som själva har utsatts för brott.

Hindunationalister mot storseger i valet

Indiens premiärminister Narenda Modi och det hindunationalistiska BJP närmar sig storseger i parlamentsvalet. Hans vinnarrecept anses vara nationell säkerhet och en splittrad opposition. BJP ser ut att öka sin makt från förra valet. I år får de nästan 300 mandat jämfört med 282 som de fick i valet 2014.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget