Nya Zeelands rökstopp skapar större vapeintresse

Nya Zeeland stoppar personer födda 2009 och senare från att köpa cigaretter – för alltid. Målet är att landet ska vara rökfritt om två år. Samtidigt ökar användningen av vapes lavinartat.

Nästan en fjärdedel av Nya Zeelands unga vapear.
Nästan en fjärdedel av Nya Zeelands unga vapear.

Utöver att förbjuda 09:or från att köpa cigaretter även efter deras 18-årsdag slår de nya tobakslagarna fast att mängden nikotin i cigaretter ska sänkas. Dessutom ska tobaksprodukter inte säljas i matbutiker och kiosker, utan enbart i särskilda cigarettaffärer.

Med åtgärden hoppas regeringen förbättra folkhälsan och på sikt skapa ett rökfritt land. Fort ska det gå; redan 2025 ska Nya Zeeland vara rökfritt.

– Vi vet att de flesta rökare vill sluta, men de har svårt att klara av det själva, sade hälsominister Ayesha Verrall när beslutet klubbades.

De nya lagarna innebär dock inga förbud av vapes, som innehåller nikotin men inte tobak. Siffror pekar på att de tobaksfria alternativen är på väg att ersätta cigaretter bland unga, en utveckling som började redan innan lagändringarna.

Allt fler överger ciggen

Rökningen bland unga har minskat under tio års tid, och är nu nere på rekordlåga 8 procent. Samtidigt tredubblades vapeandet mellan 2019 och 2021, en utveckling som fortsatt efter cigarettförbudet. Över 23 procent av 15–24-åringarna uppger nu att de vapear.

Förutom förbudet kan en anledning vara marknadsföringen av vapeprodukter, som ofta riktas mot just unga. Färgglada förpackningar, låga priser och godisliknande smaker kan vara orsaker till att även de unga som fortfarande får köpa cigaretter i stället vänder sig till e-cigaretterna.

Nyzeeländska läkare har därför önskat att landet ska följa Australien och göra vapes till ett receptbelagt läkemedel som enbart ska användas för att sluta röka.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget