Nya smygfoto-trenden på Tiktok upprör

Seriefiguren Gargamel på utställning i Belgien
Seriefiguren Gargamel på utställning i Belgien

Den nya Tiktok-trenden Garga-snipes upprör och underhåller. Frågan är om smygfotona räknas som kränkande fotografering, och ifall kreatörerna kan få konsekvenser inom rätten.

Tiktok-trender kommer och går mer än regn i april. Den senaste är “Garga-snipes”, en trend som går ut på att smygfotografera människor man ser ute på stan. Det enda viktiga är att personen på bild ser konstig ut. Termen Garga-snipes är en kombination av Gargamel, skurken från Smurfarna-serien och att prickskjuta eller “snipe”.

Hundratusentals visningar

Det finns Tiktok-konton helt dedikerade till att lägga upp snipes och en enskild video kan få hundratusentals visningar. I kommentarsfälten är tittarna upprörda, men också underhållna. Den största rädslan som kommentarerna nämner är att själv bli fotad och uppvisad i en Garga-snipe video. Det är alltid samma ljud i bakgrunden på klippen, en disco-remix av skurken Gargamel som säger sitt namn. Skaparna av videorna gömmer sig ofta bakom anonyma Tiktok-namn.

Appen Tiktok är känd för att snabbt göra klipp virala
Appen Tiktok är känd för att snabbt göra klipp virala

Är det lagligt?

Nils Påbrant, rådman i Uppsala tingsrätt, säger att man inte kan fotografera vad som helst, men det är ovanligt att bilder fria från sexuellt innehåll hamnar i rätten.

– De fall av stötande fotografering som kommer till rätten handlar oftast om att en pojkvän eller liknande sprider bilder på halvnakna tjejer och det blir sexuellt ofredande, säger Nils Påbrant.

Det finns tre vanliga former av kränkande fotografering och alla rör sexuellt utnyttjande eller utpressning, enligt BRÅ. Enligt definitionerna räknas inte vanliga smygfoton som kränkande. Samtidigt är fenomenet nytt och frågan har inte varit relevant tidigare, så kanske kommer tiktokfotona diskuteras mer i framtiden.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget