Nya ryska flaggan en symbol för krigsmotstånd

Varje vecka demonstrerar Måndagsrörelsen för Ukrainas frihet på torg runtom i landet. Utöver ukrainska flaggor syns en ny version av den ryska flaggan, utan det röda fältet. Den alternativa flaggan har snabbt spridits över hela världen.

– Ryska flaggan sitter på pansarvagnar i Ukraina, den är omöjlig att använda, säger demonstranten Sergey Prokorhov.

Sergey Prokorhov, Ekaterina Dutkevich och Sergei Pavliuk visar sina flaggor.
Sergey Prokorhov, Ekaterina Dutkevich och Sergei Pavliuk visar sina flaggor.

På Norrmalmstorg i Stockholm sjunger trettonåriga Tymur Ukrainas nationalsång inför en sammanbiten folksamling. Ovanför deras huvuden vajar ukrainska flaggor tillsammans med flaggor för EU, de baltiska länderna och symbolen för ett fredligt Ryssland.

De som håller i de vita flaggorna med blå rand är Sergey Prokorhov, som bott i Sverige i flera år, samt Sergei Pavliuk och Ekaterina Dutkevich som flyttade från Ryssland efter att kriget inleddes.

Ekaterina och Sergei demonstrerar varje vecka, på Norrmalmstorg och utanför ryska ambassaden. De använder alltid den alternativa ryska flaggan.

– När man går på demonstrationer med den ukrainska flaggan känns det som att en bit av ens identitet går förlorad. Dessutom har jag slavisk accent och kan inte svenska, vilket gör att jag lätt uppfattas som en flykting. Jag vill inte få stöd och sympati som är menat för ukrainare, berättar Ekaterina Dutkevich.

Blåvita flaggor på måndagens demonstration.
Blåvita flaggor på måndagens demonstration.

“Anti-Putin-flaggan” började snabbt användas som en symbol för motstånd mot invasionen. Att försöka återta den ryska flaggan från Putinregimen är inte aktuellt. Den är helt enkelt för kopplad till kriget.

– Det blir förvirrande för folk om vi använder den klassiska ryska flaggan. Den används för att sprida idén att folk stöttar det som pågår, säger Ekaterina Dutkevich.

Förutom motstånd mot kriget symboliserar flaggan också hoppet om ett fritt, demokratiskt Ryssland utan drömmar om ett imperium. På hemsidan whitebluewhite.info, som samlar information om protester mot kriget, kallas flaggan ”det underbara framtida Rysslands flagga”.

– Vi har tvättat bort den röda färgen, som står för blod, berättar Sergei Pavliuk.

Hör Sergey förklara varför flaggan behövs och varför den ser ut som den gör.
Hör Sergey förklara varför flaggan behövs och varför den ser ut som den gör.

Används i hela världen

Sergei och Ekaterina köpte sina flaggor i Georgien, dit de likt många ryssar flyttade direkt efter krigets utbrott. Det är också en plats där motståndet mot invasionen är starkt. Ekaterina berättar att flaggorna syns lite överallt i huvudstaden Tbilisi.

– Pengarna från försäljningen går till att hjälpa ukrainska flyktingar.

Flaggan har också synts på demonstrationer i bland annat Berlin, New York och Cypern.

Den blåvita flaggan i Talinn, New York, Cypern och Belgrad. Bilden är ett montage.
Den blåvita flaggan i Talinn, New York, Cypern och Belgrad. Bilden är ett montage.

Olaglig i Ryssland

När kriget bröt ut demonstrerade de i Sankt Petersburg, och Ekaterina Dutkevich var en av de tusentals som greps. Sedan dess har förtrycket blivit allt värre.

– Om folk undrar varför vi inte protesterar i Ryssland i stället, så är det för att minsta protest leder till att du blir gripen eller misshandlad, säger Sergei Pavliuk.

Enligt rysk lag är flaggan en symbol som “misskrediterar de väpnade styrkorna”, och att använda den kan innebära fängelse. Sergey Prokorhov säger protester även i Sverige innebär konsekvenser för de som är ryska medborgare.

– Det går inte att återvända till Ryssland innan det är fritt.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget