Nya ålderskrav på sociala medier

Den berömda föreläsaren Simon Sinek anser att sociala medier är en fara för barnens psykiska hälsa. Diskussionen angående en höjd åldersgräns har börjat.

Sociala mediers krav idag är att du ska vara 13 år gammal för att skapa och äga ett konto. Ett ålderskrav som diskuteras ifall det behöver höjas.

Simon Sinek, en framstående föreläsare om motivation och ledarskap, är väldigt passionerad angående ämnet sociala medier. Han anser att den yngre generationen har blivit tilldelade mycket sämre förutsättningar i livet. Den stora faktorn är tillgången till mobilen och sociala medier. En tillgång som blivit avgörande för generationens prestationsförmåga.

— Barn har tillgång till en beroendeframkallande och bedövande signalsubstans som kallas dopamin. Samma som en vuxen får när den röker, spelar på kasino eller dricker alkohol, berättade Sinek i samband med en intervju med Impact Theory.

Josefin Hjort är en 17-årig tjej som använt sociala medier så länge hon kan minnas. Instagram, TikTok och Snapchat föredras. Hon kan, precis som många andra ungdomar, se båda sidorna av myntet angående de positiva och negativa konsekvenserna av sociala medier.

— Jag tycker det känns fantastiskt att kunna vara uppkopplad och känna en delaktighet med andra. Dessutom blir jag uppdaterad på information som jag verkligen älskar. Däremot vet jag att vi har skapat en kultur där vi publicerar bilder och videos som visar en felaktig bild av samhället, säger Hjort.

Åldersgränsen på andra beroendeframkallande substanser och aktiviteter är hög. Därför anser Sinek att samma sak ska gälla sociala medier.

— Vi har en tydlig och strikt åldersgräns på alkohol, hasardspel och rökning. Därför bör vi också höja åldersgränsen på sociala medier för att beskydda barn från detta. Annars orsakar vi att ungdomar mår mentalt dåligt.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget