Ny president korad - i Jämtland

A Queen? No, Mrs president!
A Queen? No, Mrs president!

Nu står det klart att ingen mindre än Eva Röse blir republiken Jämtlands nya president. Med Parlamentet i bagaget kan det inte gå annat än rätt.

Efter den första (självutnämnda) presidenten Yngve Gamlin har republiken Jämtland - de förenade republikerna Jamtland, Herjeådalen och Ravund - nu korat en ny president. För den som inte hängt med i svängarna och fortfarande benämner Jämtland som blott ett landskap började allt 1963. Namnet myntades som en parodi på kingen (bokstavligt talat) Gustav II Adolfs titel ”Svears, Götars och Venders konung”. Egentligen är det ett marknadsföringsprojekt, men ett kultur- och humoristiskt sådant.

För att bli Jämtlands president behövs invånarnas förtroende. Det betyder alltså att det är genom demokratiska omröstningar som skådespelaren Eva Röse fått utmärkelsen. Uppdraget. Röse, med fullständigt namn Eva Charlotta Rocky Felländer Röse (på riktigt), är 48 år och återfinns i både film, tv och på scen. Med ett kuligt namn och profilering som komiker går hennes persona hand i hand med allt vad det innebär att fronta republiken.

Haha ja men Parlamentet, det är ju bra!

Stafettpinnen tar hon över från Ewert Ljusberg, som efter 32 år som president dog ifjol. Enligt Iréne Granehag, jämtlänning och musikalartist, är Röse rätt för jobbet. Även om Micke Tornving kändes given.

– Jag är lite glad att det inte är Tornving ändå, han var ett väldigt självklart val. Man hoppades ju på en kvinna, det blir toppen toppen! Säger Iréne.

De båda har trots allt medverkat i Parlamentet på TV4, är det en avgörande merit för presidentposten?

– Haha ja men Parlamentet, det är ju bra!

Skämt åsido berättar Iréne om den Jämtländska kulturen. Det finns både tillhörande nationalsång och lagbok till republiken. Enligt ”Jamtelagen” är alla lika, och alla ska veta att de är något. De jobbar mycket med ordvitsar, jämtlänningarna.

– När jag var ung var det en stor grej, på skämt, med JRA - Jämtländska, republikanske armen - istället för IRA - Irländska republikanska armen. Vi skulle befria oss från storsvenskarna.

Vad har du för förväntningar på Jämtlands president?

– Om man nu ska ha lite förväntningar får jag väl hoppas att hon tar fram jämtländsk kultur. Flera åker hit för att åka slalom, vilket blir mångas enda syn på Jämtland. Jag tror hon kommer vara nervös. Det är 100 000 människor på torget. Men hon kommer fixa det galant, tror jag, säger Iréne till Läget.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget