Nu ska tusentals sälar skjutas – beslutet kritiseras

Naturvårdsverket beslutade nyligen om att tillåta licensjakt på sälar i svenska vatten, vilket Djurens Rätt riktar skarp kritik mot. Läget har tagit del av argumenten och reder ut om en kompromiss kan bli aktuell i framtiden.

Christine Aminoff är handläggare på Naturvårdsverket och förklarar vad beslutet innebär och vad som ligger till grund för det.

- Det är 420 vikare, 730 knubbsälar och 2000 gråsälar som ska skjutas. Den främsta anledningen till varför vi behöver bli av med dem är för att underlätta för yrkesfisket, säger hon till Läget.

Hon förklarar att det exempelvis finns omkring 50 000-67 000 gråsälar i Östersjön, så andelen av dem som skjuts är väldigt liten.

- Vi tittar årligen på olika underlag och rapporter som visar hur sälpopulationerna utvecklas och mår. Kvoten tar alltid hänsyn till de biologiska ramarna och om sälpopulationen skulle minska, skulle vi inte se en anledning att skjuta av dem, säger hon.

Djurens Rätt har länge riktat skarp mot Naturvårdsverkets övervägning om att tillåta licensjakt, och de är inte glada över beslutet.

Anna Harenius är sakkunnig på Djurens Rätt och säger att de helst vill se en värld där vi kan leva tillsammans med de vilda djuren.

-Yrkesfiskandet ska inte stå över djuren. Sälarna var där först, innan vi började överfiska haven. Tidigare har Naturvårdsverket enbart tillåtit skyddsjakt på problematiska individer som förstör fiskebåtar och utrustning, men nu är det alltså ett visst antal som ska skjutas istället. Det är ingen garanti för att de mest problematiska sälarna skjuts då, säger Anna Harenius.

Det finns ingen garanti för att de mest problematiska sälarna skjuts.
En grönlandssäl ligger och solar.
En grönlandssäl ligger och solar.

Anna Harenius fortsätter att berätta om säljakten.

- Jakten sker på ett problematiskt sätt, då man skjuter dem från båtar när sälarna är i vattnet. Då är det svårt att veta om de skadeskjuts och det är näst intill omöjligt att hitta dem i så fall, säger hon.

Christine Aminoff på Naturvårdsverket förklarar att skjutandet av sälarna snarare är en viktig bevarelseresurs än enbart ett sätt att underlätta för fisket.

- Vissa havslevande djur såsom fiskar riskerar utrotning i Östersjön om vi inte skyddar dem från sälarna i de mest utsatta områden, förklarar Christine Aminoff.

Går det att komma överens?

Anna Harenius från Djurens Rätt menar att det finns andra sätt att bli av med sälar i särskilda områden än att skjuta dem.

- Det går att skrämma bort dem eller avgränsa dem med nät och andra inhägnader. Att skjuta dem är verkligen inte nödvändigt, säger hon.

Christine Aminoff menar att dessa metoder inte har fungerat.

- Man har många gånger försökt använda sig utan olika ljud i särskilda frekvenser som sälarna inte gillar, för att skrämma bort dem. Men sälarna har med tiden lärt sig att det finns fisk där ljudet är, så de har istället börjat söka sig dit. Nätavgränsning kan bara användas i väldigt små vikar, därför är det ingen hållbar lösning heller, berättar hon.

Djurens Rätt har alltså ett tydligt ställningstagande om att man i princip aldrig ska döda djur och inte heller äta fisk. Naturvårdsverket säger sig se på beslutet som en nödvändighet för att det svenska ekosystemet och ekonomiska struktur ska gynnas. Läget har lyssnat på de olika argumenten och upplever att de inte verkar komma överens just nu, då deras etiska uppfattningar skiljer sig för mycket.

Ämnen i artikeln
Mer från Läget