Nu får personer med lindrig adhd mönstra

Att få mönstra eller pröva är nu även möjligt för personer med lindrig adhd. Försvarsmakten har i ett pressmeddelande under torsdagen gått ut med att de ändrar i sitt regelverk.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tidigare har inte personer med lindrig adhd varken fått delta i mönstring eller prövning, det blir det nu ändring på. De som inte har behov av stödåtgärder kan nu bli kallade.

"Funktionsnedsättningen adhd delas in i tre svårighetsgrader: lindrig, medelsvår och svår. De med den lindriga formen och som inte behöver medicinering kommer inte längre att uteslutas med automatik", säger Markus Karumo, stabsläkare vid Generalläkaravdelningen, i ett pressmeddelande på Försvarsmaktens hemsida.

Polismyndighetens motsvarande regelverk ändrades också i år för antagning på polishögskolan och nu följde alltså Försvarsmakten efter.

Förra året sa Diskrimineringsombudsmannen att det är diskriminerande att inte tillåta personer med adhd eller autism att prövas för militär tjänstgöring. Dock ändrar inte Försvarsmakten reglarna för de med autismspektrumtillstånd.

Ämnen i artikeln
Mer om: Mönstring
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget