Under förra veckan släppte Netflix sin första kvartalsrapport för 2022. Den visade att allt fler betalande kunder lämnat streamingtjänsten. Detta har inneburit att 200 000 prenumeranter gått förlorade.
Att dela Netflix-konto mellan familjemedlemmar eller vänner är vanligt. Företaget menar att detta blivit ett problem och vill nu komma åt delningen där lösenordet ges ut till en icke betalande användare.
– Tittarpenetrationen består av två grupper. En som betalar, vilket är jättebra. Och en som består av tittare som inte betalar oss, som delar någons kontouppgifter, säger Greg Peters, global chef för kundupplevelser, enligt TT.
Den sistnämnda användargruppen anses vara en ”enorm möjlighet” enligt Greg Peters. I och med att företaget förväntas att tappa ytterligare 2 miljoner användare under det kommande kvartalet, så ser de gratisanvändarna som lösningen.
Michaela Höhle och Anna Larsson går i gymnasiet och delar konto med sina familjer. Deras föräldrar står för betalningen. Förra veckans besked oroar dem.
– Det känns inte jättebra, för att man är en ”fattig student” och det känns inte värt att lägga pengarna på ett abonnemang, säger Michaela.
Anna tillägger att det finns ett etiskt dilemma i beskedet.
– Vi som är under 18 år får inte ingå avtal. Och då blir det en klausul, för man utnyttjar ju i princip oss unga.
Michaela och Anna läser ekonomi - juridik på gymnasiet, och har en insyn i hur företag fungerar.
– Som företag tänker man ju såhär ”okej, det är väldigt många gratisanvändare - vi höjer priset”. Men om man inser att ”nej vi kanske tappar fler användare av det här”, så måste man ju tänka om, säger Anna.
Att flera användare brukar samma konto är däremot inget nytt problem.
– Vi har tänkt på det under några år. När vi växte snabbt var det inte högprioriterat. Och nu jobbar vi superhårt på det, säger Reed Hastings, en av grundarna till företaget i ett investerarsamtal, enligt TT.
Michaela och Anna kan ändå tänka sig att betala för att använda streamingtjänsten.
– Jag hade kunnat tänka mig att betala cirka 100 kronor i månaden, säger Michaela.
– Jag tror att jag hade kunnat betala lite mer än 100 kronor. För jag använder Netflix nästan varje dag. Så kanske 200-300 kronor, säger Anna.
– Anledningen till att jag hade kunnat betala mindre är för att vi har så många streamningtjänster, så därför vill jag inte betala jättemycket, tillägger Michaela.
En ny undersökning av Kantar Sifo, som SVT rapporterat om, visar att 1,5 miljoner abonnemang av streamingtjänster avslutades i Storbritannien under de tre första månaderna 2022. I undersökningen framgår det att 38 % av kunderna slutade använda tjänsterna för att de ville spara pengar.
Att Netflix fortfarande har 222 miljoner betalande kunder gör att tappet på 200 000 prenumeranter kan anses vara marginell. Däremot är det den första gången sedan 2011 som man ser en nedgång. Netflix själva ser flera anledningar till tappet. En aspekt är att de har lämnat Ryssland som en sanktion mot landet. En annan anledning är att de höjt prenumerationspriserna i USA, Kanada och Storbritannien och därmed förlorat användare.