Att svenskar är bekanta med Stockholmssyndromet är kanske inte så konstigt – men termen har slagit även internationellt. Både One Direction och Blink-182 har låtar som heter Stockholm Syndrome och av förklarliga skäl har ASAP Rockys dokumentär samma namn.
Nicole Souply är ett One Direction-fan och Stockholm Syndrome är en favoritlåt. När Läget frågar om hon vet vad begreppet betyder svarar hon snabbt och korrekt – som någon som lyssnat så mycket på låten att den känt sig tvungen att kolla upp vad det innebär. Hon känner däremot inte till ursprunget.
– Vet du varför det kallas Stockholmssyndromet? Vad för sjuk j*vla historia ledde till det?
Netflix verkar skriva under på att det är en unik historia. Åtminstone tillräckligt för att berättas i en miniserie om mannen som inspirerade det. Idag släpps Clark om Clark Olofssons liv – och händelsen bakom Stockholmssyndromet är förstås central.
Men – vad hände egentligen på Norrmalmstorg?
23 augusti 1973: Jan-Erik “Janne” Olsson tar sig in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg. Han är maskerad, beväpnad och tar fyra personer i gisslan. Sedan framför han sina krav: tre miljoner kronor, en fulltankad bil och två pistoler. Den andra pistolen är tänkt för Clark Olofsson – en slags Clyde utan Bonnie-figur inlåst på anstalt i Norrköping – som Janne kräver att få lämna platsen med. Regeringen och statsminister Olof Palme blandas in, och på deras order hämtas Clark och släpps in i gisslandramat.
Därefter börjar något som liknar ett parti schack mellan polisen och rånarna. Polisens försiktiga drag möts av en mer aggressiv strategi från Janne och Clark – med hot om att skada både sig själva och gisslan.
Efter flera dramatiska dagar lyckas polisen den 28 augusti frita gisslan med hjälp av tårgas.
Okej men – Stockholmssyndromet?
Under gisslandramat fick polisen hjälp av psykiatrikern Nils Bejerot. Han myntade termen Norrmalmstorgssyndromet som senare blev Stockholmssyndromet i internationell press. Det betyder att ”någon som tas i gisslan sympatiserar eller identifierar sig med förövaren”.
Kristin Enmark har blivit lite av ansiktet utåt för de som hölls gisslan. Hon insisterade att polisen skulle gå med på rånarnas krav och sa att hon “inte är rädd för Clark eller den andre, bara polisen”. Gisslandramat tog ju slut, men det gjorde inte historien om Kristin Enmark och Clark Olofsson. De två började nämligen dejta. Enmark blev kanske inte Bonnie till Olofssons Clyde – och de levde inte heller lyckliga i alla sina dagar tillsammans – men duon beskriver fortfarande varandra som vänner.
Nu finns Clark att streama och tiden får utvisa om serien får fler att “sympatisera och identifiera sig” med honom.