Nätverket – nyckeln till framgång för unga företagare

Friheten av att vara sin egen lockar allt fler unga. För Sigge Frodin, 20, har viljan att skapa nytt funnits sedan barnsben. I dag arbetar han 15 timmar om dygnet med ett företag i reklambranschen.

–Jag finns alltid tillgänglig för mina medarbetare, säger han.

Sigge Frodin, 20.
Sigge Frodin, 20.

Intresset för att starta eget ökar bland unga. Antalet UF-företag är i dag uppe i 37 000. Dessa företag drivs av gymnasieelever och bara sedan förra året har nästan 1 000 nya tillkommit. Jämfört med för 20 år sedan har mängden företag fyrdubblats.

–Fler ser fördelarna med vår metod som inspirerar unga att utveckla företagsamma förmågor. Vi är övertygade om att kreativitet, samarbete, ansvarstagande och att stärka sitt självförtroende är viktigt oavsett om man startar företag eller inte, säger Elin Östblom, kommunikationsansvarig för Ung företagsamhet i Sverige.

Även om Sverige har mer än 500 000 företagare är andelen i befolkningen en bra bit under EU-snittet. Men bland ungdomar ser trenden alltså annorlunda ut. En Sifoundersökning visar att nästan varannan i denna grupp vill bli företagare.

–Du kan få jobba med något du brinner för. Som ung har en del dessutom fördelar i form av mer ork och mer tid, säger Elin Östblom.

Elin Östblom, kommunikationsansvarig för Ung företagsamhet i Sverige.
Elin Östblom, kommunikationsansvarig för Ung företagsamhet i Sverige.

Fullspäckat schema

Någon som verkligen har lagt ned tid på att bygga upp sitt företag är 20-årige Sigge Frodin. Men tiden är också hans största fiende, som han hela tiden slåss emot för att maximalt effektivisera sitt arbete.

–Jag packar väskan dagen innan, struntar ofta i luncher och har inte ens smör på mackan. Tid är det största hindret, säger han.

Denna måndagmorgon befinner sig Sigge Frodin på ett café, en plats han ofta tillbringar arbetsdagens första timme på. Därefter väntar möten, kundrelationer, administration – och så ännu fler möten. För ett år sedan startade Sigge Frodin ett företag som sysslar med matchning i reklam- och marknadsföringsbranschen. Som exempel nämner han ett företag som säljer blommor och behöver hjälp med marknadsföring. Genom att publicera ett uppdrag på Sigge Frodins företags hemsida kan andra sedan tävla om att få utföra tjänsten.

Sigge Frodin planerar arbetsdagen, som ofta börjar på ett café.
Sigge Frodin planerar arbetsdagen, som ofta börjar på ett café.

Receptet på idéer

Sigge Frodin har haft hundratals affärsidéer och utkasten är noga dokumenterade i mappar. För ett år sedan bläddrade han bland dessa och påmindes om själva grundtanken för sitt nuvarande företag. Men idén var redan ett par år gammal.

–För tre år sedan tillbringade jag två veckor ensam i en gammal sommarstuga i Halmstad. Det fanns ingen täckning och jag hade knappt någon packning med mig. Där föddes många affärsidéer, bland annat idén till företaget jag driver idag, säger han.

Tre år senare är han i dag vd, har åtta medarbetare och arbetar i lokaler mitt i centrala Stockholm. Men törsten efter nya idéer är inte släckt. För Sigge Frodin är receptet på idéer framför allt en sak: löpning. Att springa är något han försöker göra varje dag.

–För att byta perspektiv är löpningen nödvändig för mig. Jag får de absolut bästa idéerna när jag är i rörelse.

Fokus på samhällsproblem

Bland unga företagare är det framför allt två ämnen som trendar. Enligt Elin Östblom har de båda den gemensamma nämnaren att försöka mildra samhällsproblemen vi står inför.

–Företag som inriktar sig på hållbarhet eller att till exempel förebygga psykisk ohälsa bland unga är heta just nu.

–Det kan till exempel handla om att skapa lösningar som minskar matsvinnet eller att återvinna material, fortsätter Elin Östblom.

Mycket går att återvinna, även gamla mobiltelefoner.
Mycket går att återvinna, även gamla mobiltelefoner.

Så länge man har tillåtelse från förmyndare och överförmyndare får man starta företag i Sverige, redan när man har fyllt 16 år. Men som ung är risken stor att flera betvivlar ens kompetens. Därför betonar Elin Östblom vikten av ett stort nätverk.

Våga söka kontakt

–Det kan vara bra att hitta någon som har mer erfarenhet än en själv inom vissa områden. Att bygga nätverk, till exempel genom föreningar, är bra. Nätverken finns, det handlar om att man måste våga söka kontakt.

En person som spelade stor roll när Sigge Frodin utvecklade sina företag var ekonomiläraren på gymnasiet.

–Han var ett bra bollplank. Vi brukade sitta kvar efter lektionerna och diskutera hur man kan driva företag framåt.

Nuförtiden nätverkar Sigge Frodin främst genom Linkedin, där han har över 3 000 följare. Han tipsar också om gratisevent, där man lätt kan träffa människor som man kan utveckla affärsidéer med. När man väl har hittat likasinnade personer, behöver man heller inte lägga ned så mycket tid på att driva sitt företag. I alla fall inte lika mycket tid som Sigge Frodin, som har jobbmöten även på söndagar och ägnade lunchrasterna i gymnasiet åt försäljning.

–Det går att driva ett företag när man går i gymnasiet och har ett extrajobb vid sidan av. Man behöver definitivt inte lägga ned lika mycket tid som jag gör. Men jag har alltid gjort det – och vi har väldigt kul, säger han.

Ämnen i artikeln
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget