Näthatet efter Robinson

Reality- och överlevnadsprogrammet Robinson sänds just nu på TV4. Deltagarna Jessica Jonasson och Shevin Urgun berättar om näthatet de möter dagligen efter programmet börjat sändas.

Deltagarna i Robinson 2022
Deltagarna i Robinson 2022

Robinson drog igång för en månad sen och det har, minst sagt, varit en annorlunda säsong. I år spelades programmet in i Dominikanska Republiken, efter att ha spelats in i Sverige en säsong på grund av pandemin. Trots att det var säkert att spela in säsongen utomlands igen så drabbades flera deltagare av corona och fick avbryta sin medverkan efter bara några veckor.

Robinson är inte enbart känt som ett överlevnadsprogram, men också för paktande och drama. I lag Nord har paktandet och konflikter i laget tagit upp en stor del av tv-tiden. Något som rört upp känslorna hos tittarna och skapat reaktioner på sociala medier.

Att titta på programmet i efterhand beskriver deltagaren Jessica Jonasson som att se något annorlunda från hur det var. Hon känner inte igen vissa situationer och berättar att klippningen förstärker vissa händelser för att skapa bättre TV. Det blir jobbigt att se på programmet när hon inte vet hur det tolkas av tittare, som inte får se hela bilden.

– Jag tycker det är så enormt påfrestande att se på. Jag vill att Robinson ska ta slut, säger Jessica Jonasson.

Jessica Jonasson
Jessica Jonasson

Kommentarer, privatmeddelanden och taggningar i händelser. Hatet kommer från alla håll och kanter. Timmar läggs på att ta bort kommentarer och blockera konton. Men när en profil blockeras, så skapas ett nytt konto som fortsätter att skicka meddelanden.

”Hoppas du blir hemskickad jävla sosse”, ”vilken vidrig människa du är”, ”äckliga smuts”. Det är de tre senaste meddelandena i Shevin Urguns inkorg på Instagram. Hon berättar att hon har fått ta emot rasistiska, sexistiska och nedvärderande kommentarer sen hon deltog i Robinson.

– Jag var medveten om att jag kunde få hat, men jag reflekterade aldrig över att det kunde bli så pass mycket, säger Shevin Urgun.

Konsekvensen av hatet har blivit att hon har stängt av kommentarsfunktionen på sina Instagrambilder och begränsat vilka som kan skicka privatmeddelanden till henne. Men det tar inte slut på Instagram. Hon får också mejl och sms med hatfulla kommentarer.

– Jag har lagt ut ett uttalande på Instagram om hur jag känner, från mitt perspektiv. Det räcker inte. Det är som att de lynchar mig online. Så nu har jag stängt av kommentarerna på Instagram, men då får jag mejl istället, säger Shevin Urgun.

Shevin Urgun
Shevin Urgun

Även på programmets egna Instagram går det det att läsa kommentarer riktade mot deltagarna. TV4 påstår att de modererar kommentarsfältet och tar bort kommentarer som är kränkande eller hotfulla. Men kvar är bland annat kommentarer om hur vidriga deltagarna är.

– Det finns ett klipp som i dagsläget har 420 kommentarer, som i princip uteslutande är riktade mot mig och Shevin, om hur hemska och vidriga vi är, säger Jessica Jonasson.

Deltagarnas familj och vänner har också fått ta emot meddelanden. Shevin Urgun förklarar att hon bett sina föräldrar att inte kommentera något eller diskutera med folk, så de slipper få hatiska meddelanden. Något hennes syster och vänner har fått ta emot. Jessica Jonasson berättar om en liknande erfarenhet.

– Folk har kommenterat bilder på mina barn och taggat min dotter i inlägg och skrivit att de tycker synd om dem som har mig som mamma, säger Jessica Jonasson.

Enligt TV4 så kontaktas alltid alla deltagare inför programstart med information om näthat och riktlinjer kring deras kommentarsfält. Ytterligare stöd erbjuds inte i efterhand.

Trots näthatet hon fått ta emot den senaste tiden känner Shevin Urgun ingen ånger över sitt deltagande i programmet.

– Jag ångrar inget, säger Shevin Urgun.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nöje
Mer från Läget