Sex personer åtalas vid Nyköpings tingsrätt. Bilden är ett montage.
Foto: Polismyndigheten
Sex personer i åldrarna 21 till 73 år är åtalade för synnerligen grovt narkotikabrott vid Nyköpings tingsrätt. Samtliga misstänkta var inblandade i en drogaffär på Darkweb och greps i juni förra året efter ett tillslag av svensk polis.
Två kvinnor och fyra män från Sörmlands, Stockholms och Smålands län står nu inför rätta vid Nyköpings tingsrätt efter att ha sålt narkotika på nätet.
Bland de tilltalade har två av dem haft en primär roll där de vid ett tjugotal tillfällen under ett halvår förvärvat och överlämnat stora mängder narkotika på över 60 000 tabletter av drogen bensodiazepin, 40 kilo amfetamin, åtta och ett halvt kilo hasch och över tre kilo av kokain.
En del av preparaten ska enligt uppgift ha sålts på darkweb - ett krypterat hörn av internet som endast kan besökas via speciella webbläsare - i en köp- och säljbutik. Enligt polisen ska butiken ha etablerats, skötts och försetts med narkotika av en 47-årig man i ärendet, som är narkotikaligans huvudman.
Sedan starten av verksamheten i början av januari 2021 har den tjänat drygt två miljoner kronor.
Enligt polisen ska samtliga åtalade i ärendet ha skött olika uppgifter i organisationen. En nära vän till 47-åringen ska ha förvarat narkotikan i lager och hjälpt till att rekrytera de andra medarbetarna, som bland annat ska ha skött administration, packning och transport av narkotikan. Även 47-åringens styvdotter har varit delaktig och även en annan sedan tidigare känd kriminell profil.
Av den mängd narkotika som de tilltalade hade införskaffat, hade de som anställda lagt ut 60 000 tabletter bensodiazepiner till försäljning, samt åtta kilo amfetamin, en mindre mängd ecstasy och drygt ett kilo kokain.
Tre av de sex åtalade är från region Sörmland, varav fem är frihetsberövade. Ytterligare fyra misstänkta i narkotikaaffären utreds av polisen och kommer att behandlas senare under året.
Bild på nätbutiken.
Foto: Polismyndigheten
Krypterade tjänster på nätet
En stor del av bevisningen som polisen tagit fram i utredningen är hämtad från en plattform som kallas ”ANOM”. En kommunikationstjänst som de inblandade i affären inte visste att FBI låg bakom. Baserat på de chattkonversationer, bilder och filmklipp som svensk polis fått in från FBI, i kombination med andra bevis från beslagtagna enheter som datorer, telefoner och ett omfattande polisspaningsarbete, lyckades svensk polis gå till botten med narkotikaaffären.
— Det som gör det till ett synnerligen grovt brott är dels mängderna, men det som också bidrar är att de har använt krypterade kommunikationstjänster, i det här fallet ANOM-telefoner, likaså Signal-appen, som vem som helst kan ladda ner. Det sker handel på Darkweb där det är extremt svårt att spåra någon om inte omöjligt i de flesta fall, säger kammaråklagare tillika förundersökningsledare Jonas Peterson.
Narkotikan levererades i kuvert med olika bolag som PostNord. Köparna av narkotikan har funnits i hela Sverige. Försäljning utomlands har däremot varit uteslutet på grund av tullverkets noggranna genomgångar av försändelser.
— Grundtanken med försäljningen var att det bara fick ske i Sverige eftersom man i Sverige inte har rätt att göra rutinundersökningar av inhemsk post. Däremot kan tullen göra det om posten passerar gränsen. Därför undkommer man vanligtvis att bli upptäckt till stor del genom att bara posta inom Sverige säger Jonas Peterson till Läget.
Bild på 100 gram kokain som den misstänkte huvudmannen i narkotikahärvan har skickat via chatten ”ANOM”.
Foto: Polismyndigheten
Minderåriga köpare
Betalning har gjorts via valutan ’BitCoin’. En anonymiserad betalningsmetod utan faktiska kreditkort. Köparna har varit okända, vilket har varit en bidragande faktor till brottets allvar.
— Man har sålt till folk runt om i Sverige utan att veta vilka dessa personer var. Det är en helt annan försäljningssituation än sådana fall när det gäller gatulangning, vilket innebär att köparna som får tag i dessa droger kan vara barn eller psykiskt sjuka. Allt det här sammantaget gör att de försvårande omständigheterna tillsammans med mängden narkotika gör att vi har rubricerat det som synnerligen grovt, säger Jonas Peterson.
Försändelser till inhemska köpare av narkotikan.
Foto: Polismyndigheten
— Det finns en uppgift om att fyra av köparna är under 18. Mellan åldrarna 15 till 18, säger Peterson till Läget.
Stor utredning
Utredningen som pågått sedan tillslaget mot narkotikaaffären i juli förra sommaren har krävt enorma resurser. Dels på grund av den enorma mängd material som beslagtagits av polisen, som omfattade 111 621 filer bestående av chattmeddelanden, bilder, filmklipp, ljudinspelningar och mycket mer. Arbetet med att sammanställa den enorma mängden information har också varit komplext.
— Det här är en av de mest omfattande utredningar den här gruppen har hanterat. Det har varit otroligt svårt, men som tur är har insatsen varit ett nationellt samarbete. Jag hade möjlighet att använda de absolut mest kompetenta poliserna i hela regionen och det är jag väldigt tacksam för. Annars hade vi inte lyckats, säger Sune Asp, kriminalinspektör i ärendet.
Han fortsätter.
— Vi har jobbat i nästan 10 månader med den här utredningen och har hållit en hel del förhör. Det har också gjorts beslag av datorer och ett 60-tal telefoner som vi också har kunnat tömma. Det har krävts ett väldigt stort jobb att göra det, säger Sune Asp.
Polisutredningen visar att organisationen var aktiv redan 2020, men att andra personer var inblandade innan de sex åtalade kom in i bilden.