Mitt nya klimatsmarta hem

Plast hamnar i haven, vi slänger stora mängder mat, vi konsumerar på ett sätt som inte är hållbart för vår framtid. Klimatet har varit den stora frågan i samhället senaste tiden. Vi kommer behöva göra stora förändringar i vårt sätt att leva för att vi ska nå de globala klimatmålen, men var ska vi börja?

Freja gillar att vara ute och värnar om naturen.
Freja gillar att vara ute och värnar om naturen.

I en garderob i hallen hemma hos Charlotte Olsson står lådor för avfallssortering. De är tydligt märkta och var sak har verkligen sin plats. Sopsortering är det bästa tipset hon har för att göra hemmet mer klimatsmart. Det är en enkel insats som gör stor nytta för miljön.

Hon har försökt anpassa sitt hem för att vara så klimatsmart som möjligt, men från början handlade det inte om miljön. När hon var gravid började hon fundera på hur hon kunde göra sitt hem giftfritt för barnet som var på väg.

Som många andra föräldrar ville hon ge sitt barn en trygg uppväxt och fokus hamnade på att leva med så lite gifter som möjligt i hemmet. Hon strävar efter att bara använda naturliga produkter.

– Jag bytte ut alla kemikalier jag hade för städning. Innan Freja föddes hade jag 17 olika produkter, idag använder jag två. Jag har en sprayflaska med ättika och vatten och en med såpa och vatten, säger hon.

– Barn börjar sina liv på golvet. De stoppar saker i munnen och slickar på bänkar och allt möjligt. Jag ville inte att hon skulle slicka på ett lager klorin då.

Efter att kemikalierna som användes för städning åkte ut har hon också bytt tvättmedel till ett grönare alternativ och slutat helt med sköljmedel. Både tvättmedel och sköljmedel innehåller hormonstörande ämnen som är farliga för miljön och mycket av det spolas ut i naturen när vi tvättar. Idag finns en uppsjö av naturliga tvättmedel på marknaden, och sköljmedel behöver man inte alls, menar Charlotte.

– Jag använder en liten skvätt ättika istället, om någonting alls. Det tar bort oönskad lukt och gör kläderna mjuka. Sängkläder och handdukar blir mjuka i torktumlaren. Sköljmedel förkortar också livslängden på kläderna, så det finns ingen anledning att använda det.

Tydligt märkt och enkelt att sortera, även för Freja som snart fyller sex år.
Tydligt märkt och enkelt att sortera, även för Freja som snart fyller sex år.

En besparing för miljön kan också vara en ekonomisk besparing. När Freja föddes för snart sex år sen började de använda tygblöjor hemma. Charlotte gissar att de har sparat runt 15 000 kronor på de två åren innan Freja var blöjfri. När hon handlar försöker hon köpa ekologiska produkter, men köper lika gärna närodlat och handlar mycket efter säsong. På det sättet sparar man både miljön och pengar.

– Det är inte särskilt svårt egentligen, men det kräver kanske mer tid. Det är klart att det går fortare att strunta i att läsa på en innehållsförteckning, eller att bara slänga en blöja i soporna, än att ställa sig och tvätta, säger hon.

– Det som är svårt är att det känns som att både butiker och producenter motarbetar. Nästan alla ekologiska grönsaker är packade i plast. Jag tycker att butikerna borde satsa mer på att man ska kunna ta med egna förpackningar. Jag har virkade påsar till frukt och grönsaker, men ändå kan jag komma hem efter en storhandling och känna att jag har fått med mig så mycket plast hem.

I hennes kök finns idag mest träslevar, glaslådor och kokkärl utan non-stickyta. Det har varit en lång process att byta ut allt. Hon använder slut på de saker som finns och när det inte går att använda längre byter hon ut det mot ett bättre alternativ. De saker hon inte längre tycker att hon behöver har hon skänkt till insamlingar.

– Det blir dubbel nytta, dels kanske någon får användning för saker jag själv inte använder längre, och så går pengarna till välgörenhet, säger hon.

Hon uttrycker en viss oro för överkonsumtion. Det är klart det är bra att på sikt byta ut allting mot alternativ som är bättre för miljön, men konsumtionen är också dålig för miljön. Att byta ut någonting som fungerar för att man hittat ett bättre alternativ tycker hon är fel väg att gå.

Plocka blommor är roligt. – Fast inte för många, det måste finnas blommor kvar.
Plocka blommor är roligt. – Fast inte för många, det måste finnas blommor kvar.

Hon berättar att Freja är en stor del i deras miljötänk hemma. Hon kan alla symboler för var saker ska sorteras och följer gärna med till återvinningscentralen.

– Freja, Freja. Dämpa dig lite, snälla du.

Freja sitter i soffan och använder en träslev som trumpinne mot soffbordet. Hon har många leksaker i trä och tyg. I hennes rum står ett leksakskök. Till det finns kastruller och stekpannor i metall, och alla redskap är i trä.

– Annars är det väl i leksakslådorna man hittar mest saker av plast hos oss, säger Charlotte.

I början köpte hon leksaker i trä och tyg, men har senare fått backa på det. Freja älskar prinsessor och nästan alla prinsessklänningar som finns att köpa är fulla med plast. Det är svårt att göra allt, men hon tror ändå att alla kan göra någonting.

– Det kan kännas överväldigande och svårt att läsa på och veta vad man ska göra för miljön, speciellt när man jobbar heltid och har småbarn. Det bästa jag har gjort är kanske att involvera barnen i det här, för samtidigt som man gör en insats för dem, lär de sig också hur de ska ta hand om vår natur på ett bra sätt.

Mer om: Lägets Långläsning
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget