Minst en person i minuten dör av svält - Och det förväntas bli värre

En ny rapport från Rädda Barnen och Oxfam visar att en människa beräknas dö av hunger var 48:e sekund i Etiopien, Kenya eller Somalia. Nu förväntas krisen att förvärras av den värsta torkan på 40 år och att vetet blivit allt dyrare som följd av Ukrainakriget.

RÄDDA BARNEN. Foto: Henrik Montgomery/TT

Antalet som lever i extrem hunger i länderna har mer än fördubblats sedan förra året. Idag drabbas 3,5 miljoner människor av extrem hunger och nästan en halv miljon människor lever i svältliknande tillstånd i delar av Etiopien och Somalia skriver Rädda Barnen. Miljontals barn lider av akut undernäring. Enligt dem krävs det hjälpinsatser som når länderna på Afrikas horn för att rädda liv.

”Barn dör av undernäring och det går att stoppa. Vi står inför en stundande svältkatastrof och ser frustrerat på när världen inte förmår agera på mer än en kris i taget”, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef vid Rädda Barnen i ett pressmeddelande.

En konsekvens av kriget i Ukraina är att matpriser har ökat och att många länder har flyttat bistånd till Europa istället för Afrika. I nuläget har två procent av de 4,4 miljarder amerikanska dollar som FN bedömer att de tre länderna behöver fått formell finansiering.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget