Rapporten baseras på en enkätundersökning som gjorts av Kyrkans Tidning. 1 100 rektorer över hela landet har svarat på undersökningen där resultatet visar att färre diskuterar kyrkliga skolavslutningar jämfört med år 2013.
I enkäten som tidningen skickat ut svarar 25 procent av rektorerna att frågan har diskuterats lokalt i år. År 2013 diskuterades ämnet i 60 procent av skolorna.
Inger Wallin, ansvarig utgivare till Kyrkans Tidning, menar att religion fortfarande är ett hett ämne men tror att resultatet bygger på att ämnet redan behandlats.
– Min tolkning är att debatten kördes ordentligt för några år sedan och att skolorna nu löst det genom att man bestämt om man vill vara i kyrkan på avslutningen eller inte, säger Wallin till Läget.
Orsakerna bakom debatten är flera, men enligt Stefan Håkansson, pressekreterare vid Svenska Kyrkan, grundar sig diskussionerna i att skolan inte ska innehålla religiösa inslag.
– I skolan ska man läsa om religion men det ska inte finnas religiösa inslag i utbildningen. Det finns de som tycker att vara i kyrkan i sig är ett religiöst inslag, medan en del tycker att det snarare är en svensk tradition, förklarar Håkansson för Läget.
Samtidigt som ifrågasättandet minskar är det färre skolor som arrangerar avslutningarna i kyrkan sedan 2013. Då valde 51% av skolorna att ha skolavslutningarna i kyrkan jämfört med 47% som har det idag.