Arbetslösheten väntas öka fram till 2025. Nu föreslår regeringen miljonbidrag för att fler ska få jobb. Samtidigt oroas elever i Köping.
– Om jag inte får jobb så kommer jag inte få körkort, säger Amir Alsalman, 17 år.
Amir Alsalman är 17 år gammal. Han har ännu inte fått något jobb – trots motgångar fortsätter han att söka.
Foto: Hannah Söderqvist
Amir Alsalman är 17 år och går på Ullvigymnasiet i Köping. Han är en av flera ungdomar som Läget pratat med. Liksom många andra berättar Amir om hur svårt det kan vara att skaffa jobb. I alla fall om man saknar kontakter, inte minst körkort.
– Jag har sökt i hela Köping och typ hela Västmanland... och varje gång jag skickar mitt CV så säger de att det inte går – välkommen nästa gång.
– Hela världen vill att jag ska ha körkort! Och om jag inte får jobb så kommer jag inte få körkort, och om jag inte får körkort så får jag inte jobb.
Kontakter skapar jobb
Viktor Sandberg, 19, har sedan 15 års ålder haft en del olika jobb. Han har bland annat arbetat inom äldrevården och byggbranschen, då som vägarbetare.
Ida Persson har jobbat som servitris på Hotell Gillet i Köping. Även hon fick jobbet via kontakter.
– Jag hade praktik där och sen fick jag extrajobb.
Är det lätt att få jobb?
– Har man kontakterna är det lätt. Har man inte så är det svårt. Kontakter är det bästa sättet att få jobb, säger Viktor.
Ida Persson (längst till vänster), 18 år, Viktor Sandberg (till höger om Ida), 19 år, Rasmus Persson (i mitten), 20 år, Anton Jansson (till höger om Rasmus), 18 år, och Ivan (längst till höger), 19 år, har alla haft jobb – men vägen dit har inte varit enkel.
Foto: Hannah Söderqvist
Rädd för att bli rejected
Thea Lundgren och Matilda Lundgren är båda 17 år gamla. Tjejerna har tidigare fått jobb genom kommunen. Thea berättar att hon jobbat på en förskola och Matilda på ett äldreboende.
Trots att kompisarna har haft jobb, är minerna allt annat än glada.
– Det är jättejobbigt... och nervöst, att man ska behöva prata med främlingar är jobbigt, säger Thea.
Hon önskar att de som söker sommarjobbare skyltar mer, framför allt utanför butikerna.
– Då skulle man inte vara lika rädd för att bli rejected. För har man samlat på sig mod och gått till ett ställe för att fråga om sommarjobb, och de säger nej, då blir man besviken och så måste man gå vidare. Då känns det typ... för mycket.
Psykisk ohälsa
Känslorna som eleverna bär på är vanliga. Tina Krona, ungdomsstrateg på Arbetsförmedlingen, berättar att en del av deras arbete handlar om att motivera unga. Hon säger att det är viktigt att skapa en tydlig verklighetsbild, och att ställa realistiska krav på sig själv när man söker jobb.
– Vi ser att många unga påverkas av psykisk ohälsa, och att man av den anledningen kan ha svårt att söka jobb.
Vad vill och kan jag?
Tina Krona säger att Arbetsförmedlingen inte får in alla som söker jobb, men att de som söker sig till myndigheten får hjälp att göra intressekoller och sätta mål.
Hon tipsar fler att fundera på vad man själv vill och kan, och att utifrån de tankarna planera sin väg framåt.
Tina Krona, ungdomsstrateg på Arbetsförmedlingen.
Foto: Tina Krona
Fler sommarjobb till unga
I mars var 160 700 ungdomar i åldern 15–24 arbetslösa i Sverige, enligt Statistiska centralbyrån.
Nu väntas arbetslösheten öka under 2023 och 2024, för att sedan minska 2025. Anledningen bakom är den försämrade ekonomin, det menade arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) under en presskonferens.
– Vi har en satsning så att fler ungdomar kanske får ett sommarjobb.
Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) under pressträff.
Foto: Jessica Gow/TT
Arbetslösheten har inte stuckit iväg
För att minska arbetslösheten bland unga vill regeringen, tillsammans med Sverigedemokraterna, satsa 150 miljoner.
Bidraget ska gå till Arbetsförmedlingen som får i uppdrag att fördela pengarna mellan kommuner med hög arbetslöshet. En satsning som kan innebära omkring 10 000 nya jobb.
I regeringens jobbpaket finns fler åtgärder för att möta arbetslösheten, bland annat vill partierna förse Arbetsförmedlingen med ytterligare 50 miljoner.
– Arbetslösheten har inte stuckit iväg, men prognosen är att den kommer öka något, säger Tina Krona.
Erbjud bättre schema
Riksdagsledamoten Ciczie Weidby (V) tycker att bidragen som regeringen vill satsa är otillräckliga. I stället borde regeringen fundera på hur man får fler att flytta dit jobben finns. Att välja yrke utifrån lediga jobb på arbetsmarknaden är enligt Ciczie Weidby ett annat alternativ.
– Branscherna behöver locka unga, en kommun som har svårt att få vårdpersonal borde exempelvis kunna erbjuda bättre schema.
Ciczie Weidby, riksdagsledamot, Vänsterpartiet.
Foto: Agnes Stuber
Våga fråga en kompis
Leyla Moalim,19, går industriprogrammet på Ullvigymnasiet. Hon har precis som Viktor haft en del olika jobb, bland annat har maskiner och städning stått på schemat.
Hon tipsar om att fråga någon i sin närhet när man skriver ett personligt brev. Leyla tog hjälp av sin syster.
– Det kan vara svårt om man inte gjort det innan.
”Det är inte lätt att få sommarjobb, men om man går ett yrkesprogram är det lite enklare och man kan få hjälp av skolan”, säger Leyla Moalim.
Foto: Hannah Söderqvist
Läget har tidigare rapporterat om tips på hur man får sommarjobb, läs artikeln här.