Microsofts superköp stoppas av Storbritannien

Redan förra året avslöjades Microsofts planer på att köpa det välkända spelföretaget Activision Blizzard som bland annat ligger bakom ”Call of Duty” och ”World of Warcraft”. Men nu kan jätteaffären stoppas av brittiska myndigheter.

World of Warcraft är ett av många spel som utvecklats av Activision Blizzard.
World of Warcraft är ett av många spel som utvecklats av Activision Blizzard.

Microsofts planerade uppköp av Activision Blizzard fick stor uppmärksamhet när det offentliggjordes i januari 2022. Bortsett från att det leder till oklarheter kring framtiden för Activision Blizzards gedigna samling spelfranchises så rörde det sig om en rekordstor prislapp, på hela 69 miljarder dollar.

Brittiska konkurrensmyndigheten sätter stopp

Men nu har britterna satt käppar i hjulet för Microsoft. Myndigheten CMA som ansvarar för att se till att inget företag får för stort inflytande och makt i Storbritannien har sagt nej till affären. Det skulle kunna innebära att den inte blir av. CMA:s oro är att Microsoft kommer göra storspel som ”Call of Duty” och ”Overwatch” tillgängliga endast för spelare som spelar på Microsofts Xbox-konsoler, vilket skulle ge dem för stort inflytande på spelmarknaden.

Problemtyngt spelföretag

Activision Blizzard är trots sin skyhöga prislapp och många älskade storspel ett problemtyngt företag. De senaste åren har de lidit av ett flertal kontroverser, bland annat relaterade till anklagelser om sexuella övergrepp bland de anställda och dåligt utvecklade produkter.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget