Michaela Meijer berättar om våldtäkterna

Mikaela Meijer har nu brutit tystnaden om sitt barndomstrauma. Läget har gjort en intervju med stavhoppsstjärnan där hon berättar om varför hon valde att hålla övergreppen hemliga. Såhär säger hon till Läget:

 – Jag bestämde mig direkt för att inte berätta, för att inte skada de i min närhet.

Hör Mikaela Meijers historia.
Hör Mikaela Meijers historia.

Michaela Meijer tävlar för Örgryte IS och är Sveriges främsta damstavhoppare. Under sin karriär har hon tagit fem SM-guld. Som barn provade hon flera olika sporter. Men det var stavhoppet som blev hennes favoritgren och hennes framtida yrke.

– Utifrån sett hade jag nog en normal uppväxt, bara att jag gick runt och bar på det här samtidigt.

När Michaela Meijer blev våldtagen var hon i 13-årsåldern. Förövaren var en man som hon och hennes familj stod nära, något som är vanligare än vad man tror.

– Man tänker inte på att i majoriteten av fallen är det en närstående som man känner, säger hon.

Med hänsyn till sin familj bestämmer hon sig direkt för att inte berätta för någon.

– Jag kände att nu har jag ett val. Antingen gå ut med det och förstöra alla andras liv eller så får jag bara suck it up, så slipper alla andra lida.

Namnlös design - 1
Här kommer jag och berättar saker om en person som man har känt under lång tid. Det är klart att det blir en käftsmäll.

Hon stängde av sin känslor. Skolan, träningen och läxorna höll tankarna borta från övergreppen. Men hon kunde inte läka förrän hon fick möjlighet till att bearbeta det hon hade varit med om. Den första hon berättade för var hennes tränare, en betydelsefull person i hennes liv.

– I alla dina bästa stunder när du slår rekord och tar medaljer är han med. Även i alla dina sämsta stunder när du inte lyckas på stora mästerskap.

Efter 13 år valde hon också att berätta för familjen och vännerna. Med blandade reaktioner tog de emot Mikaelas berättelse. Medan många var stöttande så fanns det några som hade svårt att tro på henne.

– Men jag hade förväntat mig det. För här kommer jag och berättar saker om en person som man har känt under lång tid. Det är klart att det blir en käftsmäll.

Michaela polisanmälde till slut övergreppen. Men åtalet fick ett plötsligt slut när hennes förövare gick bort.

Hon ville fortfarande uppmärksamma sexuella övergrepp i nära relationer och då kontaktade hon organisationen Storasyster.

– Jag ville nå ut och jag har en plattform där jag kan nå ut till många. Då kontaktade jag Storasyster, och frågade om de ville göra detta med mig.

En del av inlägget som hon publicerade på Instagram.
En del av inlägget som hon publicerade på Instagram.
Det viktigaste är att våga prata

Mikaela vill uppmana personer med liknande erfarenheter att berätta.

– Det viktigaste är att våga prata. Om du inte har någon du känner som du kan ta det face to face med så finns det så många olika organisationer som man kan höra av sig till. Så du ändå får ur dig det. För det är en stor börda att bära på själv.

År 2019, när Michaela är 26 år gammal, berättar hon för familj och vänner för första gången. Året därpå slår hon svenskt stavhoppsrekord med 4,83 meter.

Mer från: Sport
Mer från Läget