Två vikingafynd har hittats på Jylland i Danmark. Ett hundratal silverbitar och 50 hela mynt har grävts upp utanför Harald Blåtands borg.
– Mynten är väldigt viktiga som bevis för att Harald Blåtand hade en stark ställning i landet, säger Jens Christian Moesgaard professor i numismatik.
I närheten av Harald Blåtands borg Fyrkat på Jylland i Danmark har man grävt upp 300 silverbitar varav 50 hela mynt. Fynden går att datera till 980-talet då vikingarna levde i Skandinavien. Mynten har bland annat arabiskt, tyskt och danskt ursprung.
– Vikingarna reste till andra länder. Genom krig och utbyte av handelsvaror har vikingarna fått tag på de utländska mynten, säger Jens Christian Moesgaard professor i numismatik på Stockholms universitet.
Vikingakungen Blåtand
Silvret som har hittats på Jylland har använts som valuta under vikingatiden. De danska mynten som grävdes upp vid borgen är så kallade korsmynt. Mynten med de slagna kristna korsen var Harald Blåtands egen märkning och går att datera till hans tid på kungatronen.
– Harald Blåtand var en mycket mäktig kung som introducerade kristendomen i Danmark, säger Moesgaard.
Mer än bara mynt
Harald Blåtand- som givit namn åt teknologin Bluetooth- var kung i Danmark under andra delen av 900-talet. Moesgaard menar att dessa fynd är extra intressanta då korsmynten användes som en prestigesymbol under Blåtands tid. Detta blir ett bevis på att den legendariska kungen hade mycket makt i sitt kungadöme.
- Vi tror att han använde mynten som en form av propaganda som han gav till adeln. På detta sätt behöll kungen sin makt genom att ge gåvor till andra viktiga personer i kungadömet, säger han.