Förslaget ger anställda med kraftiga menssmärtor möjlighet till minst tre dagars ledighet varje måndag mot läkarintyg. Ledigheten är en del av ett större förslag som handlar om reproduktiv hälsa. Där finns andra förslag, som bland annat gör det möjligt för 16- och 17-åringar att göra abort utan att föräldrarna behöver godkänna det. Det finns även ett förslag om att momsen på bindor och tamponger ska försvinna så att mensskydd blir billigare.
Om förslaget även godkänns i parlamentet blir Spanien det första landet i Europa som erbjuder betald frånvaro vid menssmärtor.
Irene Montero är jämställdhetsminister i Spanien och hon menar att det är dags för de statliga institutionerna att ”skrota tabun, stigmatiseringen och skuldkänslor angående kvinnors kroppar”.
Dagarna med smärta på jobbet är över, säger hon.
Läget tog kontakt med Silvia Bakir, som är arbetsgivare på Tre. Hon tycker att den nya lagstiftningen är en upprättelse för kvinnor; att få förståelse från hela samhället om vad det kan innebära med mensvärk.
Som arbetsgivare kan hon dock se en utmaning med så många betalda lediga dagar.
Sitter du på en sårbar roll, alltså är du ensam om dina kunskaper och erfarenheter så blir det svårt att ha någon sån borta i 3 hela dagar i månaden.
Silvia Bakir tycker absolut att frågan ska lyftas i Sverige. Hon tror att det är viktigt att kvinnor på alla arbetsplatser runt om i Sverige kan få möjligheten att stanna hemma om de lider av grov mensvärk.