Medierna missar - förtroendet minskar

Trots att medierna jobbar med sociala medier, är tonåringar en nedprioriterad målgrupp.
Trots att medierna jobbar med sociala medier, är tonåringar en nedprioriterad målgrupp.

Förtroendet för medierna går ner bland tonåringar, visar ny forskning från SOM-institutet. Samtidigt kämpar nyhetsredaktioner för att nå målgruppen, men det visar sig vara lättare sagt än gjort.

Flera redaktioner använder sociala medier för att nå yngre personer, men ändå har 15-20 åringar en tendens att hamna mellan stolarna.

– Det är en utmaning för många medier. Uppdraget är att man ska leverera nyheter, och det gör man, men man kanske inte alltid har resurserna som krävs för att paketera om och att ta sig tid att hitta ett nytt tilltal, säger Emma Malmlöf, chef för sociala medier på Expressen.

Hon tycker att 15 till 20-åringar är en tuff målgrupp.

– De är kräsna. De kan mycket och tar reda på saker själva. Man måste vara jättesnabb och jättebra för att de ska bli nöjda. Det är en myt att ungdomar inte bryr sig om nyheter, säger hon.

Expressen jobbar med att rikta sig mot unga kvinnor från 18 till 35. För att nå denna målgruppen använder de bland annat Instagram och försöker paketera nyheter på ett sätt som ska locka läsarna.

P3 Nyheter har det största svenska nyhetskontot på Instagram, men de har fortfarande inte satsat på gruppen där förtroendet minskar mest.

– P3 Nyheter har huvudmålgrupp 20-34, så vi arbetar inte med några särskilda åtgärder för just tonåringar. Det är lite under vår målgrupp. Däremot är ju P3 Nyheters uppdrag i stort att nå en ung publik, säger Simon Rosenqvist, tillförordnad nyhetschef på P3 Nyheter.

En köpsvag målgrupp

Aftonbladet Boom är en liten redaktion som riktar sig mot 15-24 åringar.  De är endast tre personer. Tills nu har de jobbat mycket med videoformat, som behandlar livsstilsrelaterade frågor bland unga.

– Vi skulle gärna gjort mer generella nyheter, men då hade vi behövt vara tio personer till, säger Olivia Svenson, projektledare för Aftonbladet Boom.

Frida Söderlund, reporter och kolumnist hos Aftonbladet Boom, tror att den ekonomiska pressen som mediebranschen upplever gör att tonåringar ofta avskrivs som en köpsvag målgrupp. Hon tycker det är en korttänkt strategi.

– Om vi inte prioriterar den här målgruppen är det lite som att sätta sig själv i sank. Nästa generation människor är nästa generation läsare. Skulle medierna förlora sin publik och publiken den mediala kompassen, då skulle samhället bli helt knas om du frågar mig, säger hon.

Hon berättar att de fick kämpa hårt innan de fick grönt ljus att producera Mitt ID, en minidokumentär om transpersoner. Serien vann sedan Meg Award-priset som "årets normbrytare" under Mediedagarna i Göteborg

–Vår chef trodde ämnet var för smalt och att det inte skulle engagera någon, berättar Söderlund.

Mer om: Unga och nyhetsmedierna
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget