Mariupol sägs vara under rysk kontroll

Civila ligger döda på gatorna i Mariupol, efter den ryska invasionen.
Civila ligger döda på gatorna i Mariupol, efter den ryska invasionen.

Rysslands president har beordrat den ryska armén att inte storma det ukrainska stålverket Azvostal. Istället ska de blockera hela området. Försvarsministern påstår även att staden är under rysk kontroll, rapporterar TT.

I onsdags publicerade Läget en artikel om de som sökt skydd i stålverket Azvostals underjordiska skyddsnätverk. Nu har ny information om krigets utveckling i staden Mariupol kommit från Rysslands styre.

Rysslands president Vladimir Putin har beordrat den ryska armén att inte storma det ukrainska stålverket Azvostal. Istället ger han order om att trupperna ska blockera området och kontrollera så att “inte ens en fluga kommer igenom”.

I stålverket uppges det nu finnas närmre 2000 civila personer, samt de sista av stadens soldater från det ukrainska försvaret.

Rysslands försvarsminister säger under ett möte med Putin att Mariupol är “befriat”, vilket är ett propagandisktiskt uttryck som betyder att den är under rysk kontroll.

Det ukrainska utrikesdepartementet säger i ett uttalande under torsdagen att läget är kritiskt och att de behöver hjälp utifrån landet:

”Hundratals civila, barn, skadade ukrainska försvarare är fast inne i verkets skyddsområden. De har nästan ingen mat eller vatten och saknar nödvändig medicin. En akut humanitär korridor, där säkerhet garanteras, måste inrättas från Azovstal.”

Tidigare har det funnits en plan att skicka dit 90 bussar som sammanlagt ska kunna evakuera 6000 personer från stålverket. Men ännu har endast fyra bussar lyckats lämna staden, enligt ett inlägg på sociala medier av Ukrainas vice premiärminister Iryna Veresjtjuk. Hon tillägger att evakueringen kommer att fortsätta under torsdagen.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget