Manifestation för Ukraina på Ullevi

De publiktäta långsidorna på Gamla Ullevis läktare förvandlades inför Sveriges VM-kvalmatch till en stor ukrainsk flagga. Spelarna höll upp en banderoll med budskapet ”Stop the war” och ”We stand with Ukraine”.

Den svenska startelvan inför avspark under tisdagens VM-kvalmatch i fotboll mellan Sverige och Irland.
Den svenska startelvan inför avspark under tisdagens VM-kvalmatch i fotboll mellan Sverige och Irland.

Innan Irland och Sverige skulle sjunga sina nationalsånger hölls manifestationen. Speakern hade ett kortare tal där det förkunnades att svensk fotboll stöder FN:s flyktingorgan UNHCR:s arbete för att hjälpa krigets offer i Ukraina. Publiken uppmanades att skänka pengar.

"Kriget i Ukraina har orsakat ofattbart lidande. Tusentals människoliv har gått förlorade. Tusentals har skadats av bombningar och beskjutning. Miljoner människor har fått sina liv raserade och är på flykt undan ett lika brutalt som urskillningslöst och orättfärdigt krig."

Speakern fortsatte med att uppmana till att kriget måste avslutas."Detta vansinne måste få ett slut, kriget måste omedelbart upphöra och Ukrainas folk få den fred och frihet de har rätt till."

Svenska fotbollsförbundet har gjort flera manifestationer mot kriget i Ukraina. Förra månaden visade herrlandslaget sitt stöd vid VM-playoffsemifinalen mot Tjeckien på Friends arena.

Matchen slutade 1-1 och Sverige är därmed klara för VM 2023.

Ämnen i artikeln
Mer om: Kriget i Ukraina
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget