Man dömd för mord i Husby - Tryggheten i området ett år senare

En man sköts till döds av flera skott vid Husby centrum förra året. Igår dömdes en 19-årig man till nio års fängelse för mordet. Hur trygga känner sig boende i området ett år efter dådet?

Mordplatsen.
Mordplatsen.

En eftermiddag i maj förra året jagades en 28-årig man genom Husby centrum i nordvästra Stockholm. Två maskerade män på elcyklar skjuter sedan ihjäl honom. Under jakten ska minst 20 skott avlossats mot mannen varav flera träffade. Offret avled senare.

Den unga mannen dömdes i Solna tingsrätt till fängelse i nio år och tio månader. Han överklagade domen till Svea hovrätt som igår slog fast tingsrättens dom. Bland de andra åtalade fanns det ytterligare tre män som friades i brist på bevis.

Hicham i sitt bageri.
Hicham i sitt bageri.

Hicham driver ett bageri och konditori som ligger mitt på Husbys torg. Han berättar att han oftast känner sig trygg i området.

- Det finns nästan alltid poliser och vakter nära. Det är positivt och känns tryggt.

Men samtidigt tycker han det är oroväckande när han får veta att något så hemskt har hänt. Han tycker inte det är något som borde hända, särskilt inte vid sin arbetsplats.

- Man blir ju såklart orolig.

Husby centrum.
Husby centrum.

Läget träffar även tonåringarna Anis, Rana och Rodja. De tycker det är sorgligt när det inträffar skjutningar i ett område som egentligen är så fint. De berättar att folk ofta har en dålig bild av Husby.

- Husby är jätteskönt. Alla känner alla. Vi är som en familj, säger Anis.

- Ja Husby är bästa stället, instämmer Rana.

Alla tre delar uppfattningen om att det är fel att det var misstänka som blev friade. De tycker att det inte känns tryggt när någon som är inblandad i ett mord blir släppt utan konsekvenser.

- De kriminella ser det som en lek, säger Anis.

- Det är orättvist. Det påverkar hela samhället när man vet att de får gå fria, säger Rodja.

Ämnen i artikeln
Mer från: Krim
Mer från Läget