M riktar misstroende mot Strandhäll

Beskedet att Moderaterna väcker ett misstroendevotum mot Strandhäll kom under statsminister Stefan Löfvens frågestund i riksdagen under torsdagen.
Beskedet att Moderaterna väcker ett misstroendevotum mot Strandhäll kom under statsminister Stefan Löfvens frågestund i riksdagen under torsdagen.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson riktar ett formellt misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S. Orsaken är att hon avskedat Försäkringskassans generaldirektör, Ann-Marie Begler.

De som ställer sig bakom misstroendeförklaringen menar att socialförsäkringsministern inte kunde ge något tillfredsställande svar på varför hon avskedade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler, den 27 april förra året.

– Vårt tålamod är slut. Vårt förtroende är förbrukat. Vi yrkar på att riksdagen ska förklara att Annika Strandhäll inte har riksdagens förtroende, säger Ulf Kristersson.

Begler fick med två dagars varsel gå från Försäkringskassan, mot sin egen vilja. Enligt Annika Strandhäll hade departementet under hela 2017 haft samtal med Begler och uttryckt sitt missnöje mot henne, uppgifter som Begler ställt sig frågande inför.

Den 13 maj i år skrev en tidigare rättschef och en tidigare generaldirektör på Försäkringskassan i ett mejl till KU att Annika Strandhälls uppgifter i KU om att Ann-Marie Begler varnats vid flera tillfällen är "grovt missvisande".

– Det är utomordentligt allvarligt att Annika Strandhäll avsatt en generaldirektör av politiska skäl och därefter inte talat sanning om skälen. Annika Strandhälls beteende undergräver integriteten och oberoendet för statsförvaltningen, säger Ulf Kristersson.

Får stöd från Kristdemokraterna.

"Uppgifterna om hur Annika Strandhäll har skött styrningen av Försäkringskassan har inte bemötts tillfredsställande av regeringen. Förtroendet är förbrukat. Kristdemokraterna kommer att stödja Moderaterna i ett misstroendevotum.", skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor på Twitter.

Sverigedemokraterna kommer troligtvis också stödja misstroendeförklaringen.

– Om inte Strandhäll lyckas leverera en väldigt klargörande version nu som ställer saken i ett annat ljus, så har jag svårt att se att vi kommer landa i någon annan slutsats än att vi stödjer misstroendeförklaringen, säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson till TT.

Riksdagens talman Andreas Norlén meddelar att omröstningen blir tisdag den 28 maj klockan 12.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget