Lyckad premiär för Kulturskolans dagar

Konst, dans, musik och gaming är några av inslagen under Kulturskolans dagar i Kungsträdgården. Igår var öppningskvällen och eleverna bjöd på konsert.

Elever som spelar ”Hold The Line” med Toto.
Elever som spelar ”Hold The Line” med Toto.

Igår kväll var premiären för Kulturskolans dagar i Kungsträdgården. Festivalen pågår under tre kvällar där Kulturskolan Stockholms elever bjuder parkbesökare på uppträdanden, workshops och prova på-aktiviteter.

Programmet består av musik och konserter, dansföreställningar samt en konstutställning där eleverna får chans att visa vad de kan.

Dessutom finns ett gamingtält som drivs av gamingcentret Inferno Online och, ett bibliotekstält där man kan spela brädspel och få boktips.

Konsert på stora scenen

Matti och Ina, båda 14 år gamla, stod igår på den stora scenen i Kungsträdgården och sjöng tillsammans med Södermalms RockPopSoul-ensemble. Att få uppträda på en så stor scen tycker de båda är roligt men samtidigt lite läskigt.

- Det är väldigt nervöst innan, men när man väl kör får man adrenalinet och då är det inte lika nervöst, säger Matti.

Matti och Ina, 14 år.
Matti och Ina, 14 år.

Matti och Ina var inte bara på premiärkvällen som uppträdare. På frågan om vad som var kvällens höjdpunkt råder det inget tvivel:

- “Everybody Wants To Rule The World”, svarar Ina med stora ögon, när hon berättar om sina vänner som tidigare under kvällen uppträtt med Tears For Fears hitlåt från 1985.

Gatumusikanter

Längre bort vid Kungsträdgårdens nordöstra sida kunde man i fjärran skymta ett 20 tal röda fezer. Vid närmare anblick var det en brassensemble som framförde låten ”Cantina Band” från första Star Wars-filmen. Stationerade vid dammen mittemot restaurangerna hade de lyckats locka till sig festivalbesökare, förbipasserande och även restauranggäster.

- Det var okej med publik, säger Nils, 15 år.

- Det var kul att få spela utanför restaurangerna och dra ännu fler personer, inflikar August.

Nils och August, 15 år, spelar i brassensemblen Charanga Guld.
Nils och August, 15 år, spelar i brassensemblen Charanga Guld.

Bakom Kulturskolans dagar

Oscar Oscarsson, producent för Kulturskolans dagar, tycker att premiären igår blev en succé.

- Det har gått jättebra. Mycket folk, alla är glada, tur med vädret – det har rullat lite oroväckande bra nästan.

Festivalen har Oscar varit med och planerat sedan mars. Han berättar att det har varit svårt att få in allt och att programmet endast är en liten del av vad Kulturskolan är.

- Vi försöker få med så mycket olika saker som vi kan. Nu är det musikal, nyss var det någon popensemble, det har varit indisk dans och vi kunde ha haft en cirkus-grej men de hade gjort illa ett ben så det blev inget.

Syftet med festivalen menar Oscar är att både visa att Kulturskolan finns och att bjuda skattebetalarna på verksamheten de hjälper till att finansiera.

Nils och August tillsammans med brassensemblen Charanga Guld framför låten "Cantina Band" från Star Wars.
Nils och August tillsammans med brassensemblen Charanga Guld framför låten "Cantina Band" från Star Wars.
Ämnen i artikeln
Mer från: Nöje
Mer från Läget