Ljusglimt på intensiven - antalet covidpatienter minskar

Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

För första gången på länge minskar nu antalet patienter som vårdas på intensiven på grund av covid-19. Om detta är en vändpunkt för kurvan återstår dock att se.

Tre dagar i rad har antalet patienter som vårdas med hjälp av intensivvård på grund av covid-19 minskat. På fredagsmorgonen vårdades 397 patienter med covid-19 på iva. I tisdags var siffran 417 patienter. En ganska liten, men tydlig minskning.

Läget inom sjukvården är dock fortsatt ansträngt. Uppsala är en av flera regioner som har varnat för att de nått, eller är mycket nära deras maximala kapacitet vad gäller intensivvård.

Förra året var det flest covidpatienter på intensivvårdsavdelningarna i landet den 25-26 april. Då vårdades 558 personer för covid-19 på intensiven. Sedan vände kurvan nedåt och fortsatte ner till september, när den andra vågen startade. Om det är samma sak som händer nu, att kurvan kommer fortsätta nedåt, återstår att se.

Enligt Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, är det för tidigt att se nedgången som en faktisk minskning. Till TT säger Karin Tegmark Wisell dock att antalet anmälda covidfall var färre i början av denna vecka än i början av förra veckan.

- Vi kan också konstatera att vi har två veckor i rad då vi inte har en ökning, utan ligger på en platå på den nationella nivån. Så det finns vissa ljusglimtar, säger Karin Tegmark Wisell till TT.

Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att smittspridningen nog kommer vara som högst i slutet av april för att sedan minska.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget