Livet i London efter brexit

Natten till den 1 februari 2020 verkställdes den brittiska regeringens beslut: Storbritannien skulle träda ur EU. Debatterna gick heta och ingen dag passerade utan att brexits feta bokstäver täckte löpsedlarna. Läget har träffat Hugo Persson, som berättar hur det är att leva i London efter brexit.

Hugo Persson, 27, lever och bor i London sedan sex år tillbaka.
Hugo Persson, 27, lever och bor i London sedan sex år tillbaka.

Hyde Park lyser grön, cyklister svischar förbi och på gräsmattorna breder människor ut picknickfiltar. Hugo Persson befinner sig mitt i våryran – parken är hans trygga punkt i en stad som sällan sover.

Hugo Persson, 27, flyttade till staden för att studera vid universitetet innan brexit trädde i kraft. Nu pluggar han till skådespelare och berättar för Läget hur det är att leva i London – hur skiljer sig hans Londonliv före och efter brexit?

Hann före brexit

– Jag hade verkligen tur som hann flytta till London innan brexit. Hade jag flyttat efter utträdet har jag faktiskt ingen aning om hur det hade gått! Det hade definitivt varit mycket krångligare.

Eftersom Hugo flyttade till London innan brexit genomfördes, lyckades han skaffa visum.

Visum är viktigt

– Att jag har visum gör det möjligt för mig att bo kvar. För många av mina vänner här ser det väldigt annorlunda ut.

Hugo berättar att några av hans vänner tvingats lämna London. Utan visum får man vistas max sex månader i landet, en så kort period gör det svårt att hitta jobb. Ekonomin blir också svår att klara av. Efter brexit kostar det plötsligt skjortan att ringa ett samtal hem. Hugo har därför behövt skaffa ett brittiskt abonnemang.

330 000 färre människor arbetar i Storbritannien efter brexit.
330 000 färre människor arbetar i Storbritannien efter brexit.

Ett annat London

Men det är inte bara Hugos vänner som tvingats lämna landet. Enligt en studie av Centre for European Reform och UK in a Changing Europe är det nu 330 000 färre arbetande människor i Storbritannien efter brexit.

– Om det blir för svårt för nära och kära att komma hit, vill jag nog inte bo kvar här. London är väldigt internationellt och mångfalden är stor, det är det som gör London till just London, säger Hugo.

Parken börjar tömmas på människor, det är middagstid. Hugo citerar Michael Bonds fiktiva karaktär, björnen Paddington:

– In London, everyone is different, and that means anyone can fit in, säger han innan han hoppar på cykeln.

Intervju med Hugo Persson om livet i London efter brexit.
Intervju med Hugo Persson om livet i London efter brexit.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget