Lärarstudenter misstänks för AI-fusk

Två studenter på Göteborgs universitet misstänks för AI-fusk. Det är första gången som någon anmäls för fusk med hjälp av Chat GPT till universitets disciplinnämnd.

– Många utbildningar har blivit tagna på sängen. De hinner inte ställa om, säger Jonas Ivarsson.

Studenter anmälda för AI-fusk på diciplinnämnden
Studenter anmälda för AI-fusk på diciplinnämnden

De två anmälda lärarstudenterna misstänks för att ha missbrukat AI-verktyget Chat GPT. Studenterna använde tjänsten för att bli godkända på tentor. Misstankarna väcktes då eleverna använt sig av påhittade citat och ordval som bedömts som orimliga, skriver Göteborgsposten.

”Väldigt vanligt”

Chat GPT är en språkbaserad artificiell intelligens som introducerades 2022. Jonas Ivarsson är professor i informatik på Göteborgs Universitet och menar att studenter använder verktyget i stor utsträckning.

– Det är väldigt vanligt att elever använder sig utav Chat GPT. Verktyget går att använda på ett schysst sätt som hjälpmedel för att formulera sig. Det blir ett problem när man använder AI för att ta fram långa resonemang, säger han.

Utmaning för utbildningar

I nuläget finns ingen nationell riktlinje för hur utbildningar ska förhålla sig till AI-verktyg som Chat GPT. Ivarsson menar att det förs diskussioner på Göteborgs Universitet om hur elever ska få använda artificiell intelligens.

– En lösning är att ta fram ett kontrakt mellan elever och lärare som gör det tydligt på vilket sätt man ska få använda AI för skoluppgifter, säger han.

Ämnen i artikeln
Mer från: Krim
Mer från Läget