Lärare, dagens hjältar?

Det är tomt på lärarutbildningen på Stockholms universitet. Mer än hälften av platserna till lärarutbildningen i de naturvetenskapliga ämnena är tomma, enligt Lärarförbundet. Ändå har inte läraryrket fått mer beröm.

Foto: På Lärargalan hyllar Dr. Alban en av årets lärarpristagare Charlotta Granath.

Lärarbristen fortsätter att stiga, enligt Bengt-Olov Molander, docent på institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik i Stockholm. Saknaden är lika stor mellan antalet studenter som vill bli grund- respektive gymnasielärare.

–  Det såg bra ut för tio år sedan men nu är läget katastrofalt. Även om det inte gått spikrakt nedåt har det dalat för varje år, säger Bengt-Olov Molander, docent på institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik i Stockholm.

Trots att antalet sökande till lärarutbildningen har minskat menar Anna Sterlinger Ahlring som tillsammans med Philip Hjalmarsson driver Sveriges största lärarpodcast, att läraryrket får mer och mer beröm. När det skapas fler forum med positiv attityd gentemot läraryrket uppmärksammas yrkets positiva sidor.

– Att vara lärare innebär att få utveckla Sveriges nästa generation, allt börjar med en bra lärare. Samhället, föräldrarna, du och jag behöver börja se det fantastiska med yrket. Det perspektivet måste lyftas fram, säger Anna, SO/ SV lärare Sterlinger Ahlring 41 år från Glömstaskolan i Huddinge.

Idag skapas fler och fler lärarkonton på instagram som sprider inspiration inom läraryrket. Bland annat finns Forskolemagi på instagram som har tiotusen följare, Kunskapsrummet har sjutusen följare och vara.sma.klassrum som har åttatusen följare.

Johannes Grundberg, 23 år, utbildar sig till lärare och anser att läraryrket kommer alltid att vara en betydelsefull profession i samhället.

– Det är en blandning av ett yrke som gör skillnad för både individer och grupper av människor, det är personlighetsutvecklande och kreativt utmanande. Dessutom finns det stort behov av lärare och yrket lär sannolikt klara sig oavsett hur stora framsteg som görs inom artificiell intelligens där många andra områden kommer bli automatiserade, säger Johannes Grundberg, 23 år och bor i Stockholm.

Ludvig som går i högstadiet på Kunskapsskolan i Tumba anser att hans lärare Albulena Mustafa har öppnat nya möjligheter för honom.

– Utan min lärare hade jag inte lärt mig matematik, säger Ludvig.

Andra läser just nu
Mer från Läget